150 gossos podran disfrutar a Rafelbunyol d’un concert per a ells

Aquest matí s’ha presentat la cinquena edició del Projecte Rafel Festival de música contemporània s’inaugurarà el 18 de setembre amb un concert per a gossos amb música composta per Jesús Salvador Chapi, titulada “Fantasia Canina”. Una producció de la formació Ensemble d’Arts que es realitzarà a l’aire lliure amb l’objectiu d’acostar la música de nova creació a nous públics.

La presentació d’aquest festival ha comptat amb la presència de Miguel Ángel Berbis, director artístic, del Projecte Rafel Festival, Jesús Salvador Chapi, compositor i director de Fantasia Canina, Leonardo Marquès, sotsdirector de Música de l’Institut Valencià de Cultura i Alicia Piquer Sancho, Regidora de Cultura.

Leonardo Marquès, sotsdirector de Música de l’Institut Valencià de Cultura, en la seua intervenció ha manifestat el seu suport a aquests festivals que es produeixen fora de València, en una aposta per la descentralització dels esdeveniments culturals com a part del pla estratègic de la Conselleria de Cultura de la Generalitat.

Jesús Salvador Chapi, compositor de reconegut prestigi, dues vegades nominat als Premis Max i un dels integrants del Grup Amores de Percusió que té més de 26 anys de trajectòria, és el creador de la música de Fantasia Canina.

Per al compositor, “amb aquest projecte pretenem re-establir canals de comunicació amb altres espècies i millorar les relacions entre els gossos i els seus propietaris i propietàries”.

Es tracta de sis composicions que utilitzen ultrasons i Sonic clics, amb el tamís de la música electrònica i combinades amb veus, entenimentada i percussió.

“S’ha demostrat que els gossos entenen i reaccionen a les paraules segons la seua entonació. Base que m’ha servit com a punt de partida d’aquest innovador concert amb una part experimental ja que no sabem, malgrat les proves efectuades, quin serà la reacció dels 100-150 gossos, d’aforament permès, en escoltar la música o si es produiran reaccions d’udols en cadena” declara Chapi.

La Regidora de Cultura de Rafelbunyol, Alicia Piquer, assenyala que “es tracta d’un projecte que va més enllà en la tendència d’incorporar a les mascotes, especialment els gossos, a determinades pràctiques socials dels humans. En aquest cas, no es tracta només de facilitar l’accés a un concert, es tracta de compondre especialment per a ells”.

Així mateix, Alicia ha destacat el posicionament de Rafelbunyol dins del circuit de música contemporània gràcies al Rafel Festival, al mateix temps que l’aposta de l’Ajuntament, tant pel talent local com perquè un municipi com Rafelbunyol, que està en l’àrea metropolitana, també se signifique per manifestacions culturals que habitualment es donen en les ciutats.

La cinquena edició del Projecte Rafel Festival inclou 8 concerts, l’estrena absoluta d’una producció original d’Ensemble d’Arts, la Fantasia Canina, l’estrena de cinc obres de compositors espanyols –quatre d’ells valencians–, la presentació d’un nou disc o una performance.

En aquesta edició s’àmplia l’ús de l’espai públic obert per a difondre la música contemporània entre un major nombre de persones, dues seran els concerts oberts i un d’ells inclou una sessió de DJ.

El director artístic del Festival, Miguel Ángel Berbis, “aquesta edició és una bona representació de les propostes musicals que ofereixen els creadors contemporanis, en els quals la música, la ciència, la tecnologia, la dansa, la performance, la il·luminació o el vídeo interactuen de forma natural. La creació musical contemporània situa en primer plànol a Rafelbunyol on es van a poder escoltar obres dels compositors valencians Voro García, Héctor Oltra, José Antonio Orts, Jesús Salvador Chapi i meues pròpies”

El públic que assistisca al Festival podrà escoltar a solistes de la talla de Ricardo Descalç, el duo S3: Spectral Saix Style, de Còrdova, ell duo Josep Lluis Galiana & Carlos D. Perales, que a més presentaran el nou disc Too Short i grups com Ensemble Sinkro de Vitòria-Gasteiz el concert dels quals inclou electrònica  dansa, el Ensemble Kuraia de Bilbao i un espectacle produït per Camp d’Interferències titulat El Bosó de Higgs que inclou divulgació científica, dansa, vídeo, electrònica i il·luminació.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *