Adsuara: “O obrim tots els centres comercials el diumenge, o els tanquem tots”

L’entrevista es va fer el dia 14 de febrer, enmig de dues reunions que tenia previstes l’Alcalde amb anterioritat.

Sense americana i a un despatx que no era el d’Alcaldia, començàrem a parlar amb ell d’IKEA, de la situació econòmica del Consistori i de com està governant durant esta primera legislatura en la qual ha sigut elegit Alcalde.

Juan Ramón Adsuara té 39 anys, és tècnic superior en Màrqueting i Comerç, té dues filles i forma part d’eixa generació del PP jove, que ha triomfat només començar a la Política. Diu dur-se bé amb l’oposició i sap que, gràcies a IKEA, el nom d’Alfafar aplegarà a tota Espanya.

Passa una nit al mes amb la patrulla de la policia local per tal d’acompanyar als agents a les urgències d’eixe dia, té sempre obert el despatx d’Alcaldia i es mostra decidit a continuar treballant per a Alfafar.

F. Alabadí
Sap vosté que és un dels alcaldes més envejats, per l’arribada d’IKEA…
Però perquè no saben la feina que porta, el maldecap que dona i tots els detalls que hem de tancar. Puc ser envejat, però porta la seua feina i encara continuem treballant.
N’hi ha data exacta per a la inauguració? No. Però serà abans de setembre.
Diga’m la veritat… Ha passat per algun IKEA recentment?
Sí. He visitat 3, junt amb tècnics de l’Ajuntament, per a què estudiaren les instal·lacions. He estat en Múrcia, Sant Sebastià dels Reis i Valladolid.
Com van els treballs dels accessos?
Estaran pel 80%. Anem a fer una inversió de 700.000 euros que no estava prevista, per a benefici de la resta de tendes de la zona comercial. No sols per a Ikea.
Parlem dels horaris comercials. Ha condicionat l’obertura dels diumenges a què es contracte més gent per al cap de setmana. Quan serà això?
En principi vorem la legislació què és el que ens diu, i vorem la predisposició de les empreses –de fet estem tenint una ronda amb elles per a estudiar-ho-. Nosaltres el problema que tenim a Alfafar és que els veïns de València capital que venien a comprar estan deixant de vindre perquè es queden a El Saler, Campanar o el Centre Comercial Arena. Tenim un SOS de les empreses de la zona comercial perquè s’està destruint empleo. El diumenge s’està convertint a València en el primer dia de venta. I això repercutix en Alfafar. Hem de reaccionar. Si han d’obrir, que òbriguen tots. I si han de tancar, que tanquen tots. Però jo no vaig a deixar que Alfafar competisca en desavantatge respecte a altres zones comercials.
A més és de competència municipal, no?
Sí. I tenim clar que no afecta al xicotet comerç. En ells estem treballant també. Però l’obertura de les zones comercials en diumenge no influix al xicotet comerç. Això està estudiat. Nosaltres hem perdut des de València, no des d’Alfafar.
Quina va ser la primera ordre que va donar com a Alcalde?
Ajustar totes les partides que no servien per a poder pagar la nòmina del primer mes. Vaig tindre que dir ‘no’ a diverses empreses que eren proveïdors de l’Ajuntament. No podíem fer front a mantindre eixes empreses, perquè prestaven un servici que no era de primera necessitat. O tallava, o no podíem pagar als treballadors la nòmina. De fet no la pagàrem. La vam retrassar i cobràren més tard. La següent paga la cobraren dos mesos després.
És cert que molts funcionaris no havien entrat al despatx d’Alcaldia?
Sí clar. Ara entra tot el món. Els veïns, les famílies que vénen a parlar, les empreses, els funcionaris… El despatx està sempre obert per a tot el món.
Quina és la relació amb l’oposició?
Cordial. Negociem algunes mocions i les fem conjuntes.
No vull entrar en detalls si vosté no vol… Però quan n’hi ha canvi de govern sempre es parla d’obrir finestres i de ‘material sensible’, de l’anterior equip de Govern, que es guarda al calaix. A Alfafar necessitaríem un calaix o una prestatgeria?
Pense que hem entrat per a canviar coses. Per al futur i per l’esperança. Tot el vàrem dir quan es va fer l’auditoria. Seguir en eixe joc crec que no és el correcte. Ara s’ha de treballar per al futur, i el passat està passat. Estem fent front com podem a tot el que ens va eixint.
L’anterior govern va gastar només 7.500 euros per foment de l’Empleo i més de 700.000 euros a neteja de carrers… Com s’ho explica vosté? 
Va en funció de l’equip de govern i de les prioritats que puga tindre. Nosaltres, preferim no invertir tant en festes o en actes lúdics. Hem reduït molt la partida de festes. En més de mig milió d’euros. Ara no fem àgapes, ni sopars per a la corporació, ni tenim Reina de les Festes. Renegociem contractes, fem un seguiment, busquem moltes empreses a vore quina s’ajusta més al pressupost… I allò que ens estalviem el dediquem a altres cosses. Ací quan s’arregla un aire condicionat primer es demana un pressupost, es mira quina és l’averia… i inclús si se canvia una peça d’un cotxe, li diem al taller que ens guarde la peça que està danyada…No tirem els diners.
I com pot ser que reduint els impostos s’haja reduït el deute municipal?
Renegociant tots els contractes. I fent un seguiment dels servicis perquè siguen més eficients. Pots tindre 25 persones agranant i, si no fas un seguiment, et poden fer només un carrer. I pots tindre 12 i traure una rentabilitat com si foren 25. Estalviem 35.000 euros a l’any amb una illa d’impressió, hem demanat anys de carència, controlem els ingressos per a pagar… Conforme tinga’m més ingressos, amb l’aplegada d’IKEA, tornarem a augmentar els serveis.
Ha cobrat l’Ajuntament d’Alfafar els 189.000 euros del Quartell de la guàrdia Civil? 
160.000 ja estan cobrats. Sí. I estem mirant a vore en què els destinem, segurament en crear més places de pàrquing, en reparar una avinguda del barri Orba i en accessibilitat de voreres.
Va ser seua la idea d’anar una vegada al mes en els cotxes de la Policia Local? Sí. I què tal? Perfecte. Per a saber de què estàs parlant has de conéixer tots els serveis. I has d’estar en contacte amb Benestar Social, la Policia, Tresoreria, Intervenció, Cultura… Si no et relaciones amb ells i coneixes el seu treball, després no pots parlar en conseqüència del que estàs dient… Conta’m alguna anècdota que t’haja impactat d’eixes eixides? La primera nit que vaig eixir n’hi hagué un accident mortal en la V-31 d’uns indigents que creuaven la carretera al terme d’Alfafar. Els primers a aplegar vàrem ser nosaltres. A les 5 del matí. Va ser dur.
A finals de l’any passat va dir que ja havia complit el 70% del programa electoral. Quin és el restant 30%? Són accions que demanen una inversió mitjana econòmicament i per tant no anem a complir-ho per falta de recursos. I perquè han canviat les circumstàncies des de 2011 a 2015. Les necessitats de l’Ajuntament no són les mateixes ara que en 2011. Desgraciadament en 2012 es va recrudir la crisi i algunes coses que podíem posar en marxa en l’àmbit cultural o d’inversió les hem de deixar per a destinar eixa partida a ajudes socials, assessoria jurídica per a estalviar desnonaments… vivenda i tot allò que pugam ajudar.
Els contes de l’Ajuntament no estan mal, no? Quin és el superàvit?
En 2012 va ser de 400.000 euros. I sumat al de 2013, 1,8 milions d’euros. Ara falta que el Ministeri ens deixe gastar eixos diners. És el que estem esperant tots els ajuntaments.
Em sembla que intenteu fer molta pedagogia amb el deute municipal. Intenteu aplegar a tot el món per a contar-los com està l’Ajuntament?
No s’ha d’intentar. És una obligació contar el màxim possible. Que ningú diga que no està informat del seu ajuntament perquè tots som veïns i som partícips del que fa l’ajuntament. Devem donar conte de com estan les cosses. I si a algú no li pareix bé, que es dirigisquen a nosaltres per a demanar més informació, més explicacions. De moment l’oposició en tres anys no ens ha dit res. Per tant no hem publicat res que no siga cert. I quan publiques en un mitjà oficial, com puga ser el Butlletí d’Informació Municipal, has de ser rigorós. Hem de donar conte i comunicar tot el que fem a la gent del poble.
Canviaries alguna cossa del que has fet en aquesta primera etapa com alcalde? (Riu) És una pregunta trampa… No. Em quedaria en tots els errors que he fet perquè dels errors he aprés.
Es poden contar eixos errors? No. No es poden contar.

Comentarios: 0

Tu email no será publicado. Los campos requeridos estan marcados con *