La Pobla de Farnals denuncia que paga 125.000 euros més dels que li corresponen per la recollida del fem
El representant de l’Ajuntament de la Pobla de Farnals en la Mancomunitat de l’Horta Nord, Emili Gómez Mondragón, ha denunciat que la localitat aporta a l’administració supramunicipal més de 125.000 euros anuals per damunt del que li correspon per la recollida del fem, ascendint la quota total a més de 305.000 euros. Això representa un 20% del preu pel qual està adjudicat el servei (al voltant d’un milió i mig d’euros anuals per a tots els pobles amb el servei mancomunat), cosa que contrasta amb el fet que la Pobla de Farnals representa només un 10% de la població total de la comarca.
El regidor creuetí va detectar esta irregularitat fa més d’un any, abans de l’aprovació dels pressupostos de la Mancomunitat de l’Horta Nord del 2016. En aquell moment va preguntar al plenari quins eren els criteris de distribució de la quota per a cada municipi, i davant la mancança d’informació per a resoldre el dubte, la pròpia Mancomunitat va encomanar un estudi que mesurara quan de temps es tardava en recollir el fem en cada poble. Les dades recollides a l’informe reflectien que els operaris utilitzaven al voltant d’un 10% del temps total a la Pobla de Farnals i, segons els càlculs realitzats per Gómez Mondragón, “ens corresponia pagar 145.000 euros menys atenent al criteri temporal”.
Així, el regidor va presentar una esmena als pressupostos de la Mancomunitat del 2016 perquè es tinguera en compte l’estudi a l’hora de determinar les aportacions que cada municipi havia de fer i es fera un repartiment adequat, però els representants de la resta de pobles votaren en contra, llevat del regidor de Museros, que es va abstindre. En aquell moment sí que es van adoptar dos acords relacionats amb esta qüestió: que es faria un nou estudi, en esta ocasió atenent a la quantitat de residus generats en cada poble, i que seria vinculant per a l’elaboració dels pressupostos del 2017 i amb caràcter retroactiu, havent-se de compensar als pobles que en 2016 realitzaren una aportació major de la que els corresponia.
L’empresa encarregada de la recollida del fem feu el nou estudi, amb pesatges individuals de la quantitat de residus acumulats en cada poble, en dies i mesos diferents, del qual va resultar que la Pobla de Farnals generava al voltant d’un 12% del volum total de la comarca. “Eixa xifra encara queda molt lluny de l’aportació establerta en el 20%, sent el sobre cost per al municipi d’uns 125.000 euros anuals”, ha especificat el regidor creuetí. Fa poques setmanes es va publicar un altre informe basat en el criteri del nombre de contenidors, que oferia unes dades similars al document anterior.
“He estat esperant un temps més que prudencial en denunciar la situació, però la comissió informativa en relació a esta qüestió va estar desconvocada i l’última sessió plenària de la Mancomunitat tampoc abordava la descompensació econòmica que la Pobla de Farnals ve assumint des de fa molts anys”, ha incidit Emili Gómez, que ha afegit que la localitat “està pagant una part de la recollida del fem a altres pobles de la comarca i suportant una càrrega fiscal des de 1999 que no li correspon. El sobre cost total durant els últims 18 anys podria rondar els 2 milions d’euros, diners que no s’han invertit en infraestructures i serveis que a dia de hui són necessaris per a la Pobla”.
La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de la Pobla de Farnals va acordar el passat 9 de febrer instar a la Mancomunitat de l’Horta Nord a aprovar el pressupost per al 2016 tenint en compte els acords presos per la corporació supramunicipal en relació a l’adequació del repartiment de les despeses pel servei de la recollida de fem.