Alaquàs acull una exposició de la Universitat de València sobre festes tradicionals i patrimoni cultural valencià

La Universitat de València ha presentat a Alaquàs una exposició sobre les festes tradicionals i el patrimoni cultural valencià. Els 70 panells repassen de nord a sud de la Comunitat Valenciana les festes i el patrimoni cultural de totes les comarques valencianes. Aquesta prolixa col·lecció itinerarà per tot el territori valencià dividida en dues exposicions: ‘Les Festes Tradicionals del Territori Valencià’ i ‘El Patrimoni Cultural Valencià’.

El Castell d’Alaquàs va acollir ahir la presentació d’aquesta mostra conjunta en la qual es van exhibir per primera vegada unes exposicions que naixen a iniciativa del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València i que es materialitzen gràcies al patrocini de Caixa Popular i la Direcció general de Cultura i Patrimoni de la Conselleria de Educació, Investigació, Cultura i Esport. Unes exposicions que són fruit del treball conjunt i la col·laboració de diversos Ajuntaments Valencians. Ambdues col·leccions tenen com a objectiu acostar als ciutadans i ciutadanes el patrimoni festiu, així com la riquesa històric-cultural i el patrimoni audiovisual, natural, cultural, musical, artístic… del nostre territori. A l’acte d’inauguració van assistir el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; l’alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García; i el president de Caixa Popular, Benet Delcán.

Els 70 panells, que s’exposen al Castell d’Alaquàs fins al 14 de juliol, mostren la varietat, la riquesa i l’espectacularitat d’aquestes manifestacions patrimonials a través de textos explicatius, mapes i material gràfic cedit pels diferents ajuntaments, institucions i associacions del territori valencià. “Des de la Universitat de València vam fer una petició a les institucions locals perquè ens facilitaren documents fotogràfics identitaris dels seus pobles i la resposta que hem aconseguit ha superat totes les nostres expectatives. Per posar un exemple, l’Institut Cultural i d’Estudis del Racó d’Ademús (Icera) va realitzar una crida als seus veïns, fins i tot als quals havien emigrat, per a recuperar fotografies i imatges de les seues festes tradicionals”, ha assenyalat en la presentació de la mostra el vicerector Hermosilla.

Pel que fa als textos que acompanyen els panells, el vicerector ha explicat que els relatius a les festes tradicionals han sigut elaborats per l’equip tècnic de la Unitat de Suport del Vicerectorat a partir dels 4 volums de la publicació ‘Calendari de Festes de la Comunitat Valenciana’, un projecte dirigit per Antonio Ariño i Vicente L. Salavert (Universitat de València). D’altra banda, els textos de l’exposició ‘El patrimoni Cultural Valencià’ han sigut redactats per més d’una vintena d’especialistes de la UV en disciplines com la història, l’arqueologia, la sociologia, la geografia i l’art. “D’aquesta manera, el nostre ric territori és abordat des d’una perspectiva multidisciplinària i plural, tenint com a punt de partida el ‘Atles del Patrimoni Cultural Valencià’ publicat en 2010” ha apuntat Hermosilla.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha assenyalat que l’exposició és “una recopilació exhaustiva de dades sobre festes, tradicions i patrimoni cultural del poble valencià que compleix amb un doble objectiu: serveix de transmissió del coneixement a generacions futures i aproxima la cultura i les tradicions a altres municipis i comarques de la Comunitat Valenciana”. L’alcaldessa d’Alaquàs ha destacat la importància d’aquesta exposició perquè «les festes tradicionals són cultura, tradició, compromís, identitat, història i patrimoni. Són un clar exemple de model participatiu i participar és formar part de la nostra intensa i rica vida social i comunitària, de la nostra història passada, de les nostres vivències actuals, de la nostra projecció de futur». Per la seua banda, el president de Caixa Popular, Benet Delcán, ha destacat el compromís de l’entitat financera amb “les persones i el territori” i ha assenyalat que iniciatives com aquestes “contribueixen a vertebrar i millorar la societat”.

Els panells romandran exposats a Alaquàs fins al 14 de juliol, després la mostra es dividirà en dues exposicions: ‘Les Festes Tradicionals del Territori Valencià’ i ‘El patrimoni Cultural Valencià’. Ambdues col·leccions recorreran les comarques valencianes amb l’objectiu d’acostar als ciutadans i ciutadanes el patrimoni festiu i cultural del que gaudeix la societat valenciana.

En concret, la mostra sobre les festes tradicionals s’exposarà a Requena, Ontinyent, Gandia, Benetússer, Bunyol, Algemesí, Canals, Paterna, l’Eliana, Bétera i València. L’exposició relativa al patrimoni cultural realitzarà un recorregut per Gandia, Llíria, Ademús, Requena, Anna, Xàtiva, Sagunt, Torrent, Aiora, Alzira i València, entre unes altres.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *