La I Jornada de Cultura Urbana d’Alaquàs unix a més de 700 joves en diferents activitats socials

Una gran convocatòria i una resposta massiva. L’Assemblea Popular d’Alaquàs va aconseguir el passat dissabte 17 de juny que més de 700 joves de diferents poblacions es desplaçaren fins Alaquàs per gaudir de la I Jornada de Cultura Urbana celebrada al municipi per dir no a qualsevol tipus d’actes i pintades feixistes.

Els joves van convertir Alaquàs un espai cultural i d’oci juvenil alternatiu que va donar l’oportunitat de traure a l’escena pública a joves artistes emergents de diferents àmbits culturals. La jornada, organitzada a iniciativa de l’Assemblea Popular d’Alaquàs amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alaquàs, va treballar de valent per complir el seu objectiu prioritari: donar una resposta unitària i combativa de la gent jove contra els actes, agressions i pintades feixistes que han proliferat a Alaquàs en els últims mesos.

«Per a nosaltres ha suposat un gran repte que creiem que pot ser molt significatiu i una gran aportació per a la vida cultural, d’oci i sociopolítica del nostre poble. Hem volgut fer d’Alaquàs un punt de trobada de l’art urbà per un dia», han afirmat els joves.

La jornada es va iniciar a les 10 hores del matí a la plaça de la Constitució amb la Trobada d’Artistes Urbans. L’activitat va tindre lloc al carrer Clara Campoamor d’Alaquàs on es va realitzar una pintura mural per donar resposta col·lectiva a les pintades feixistes que proliferen a aquest carrer en concret. Els joves disposaren de 7 espais de 4,8×1,9m cadascun, punt de la trobada d’artistes urbans emergents on les obres murals versaren sobre el antifeixisme, la tolerància, la convivència, la multiculturalitat, la democràcia i el respecte. L’Ajuntament d’Alaquàs va dotar els joves de pots de pintura. A la plaça de la Constitució hi va haver una exhibició de graffitis per a la qual es va comptar amb la presència d’artistes convidats coneguts com Fore, Sig de Brons, Crackoin, Miedo 12, Griego i Duke així com també un taller de serigrafia.

L’art de la fotografia va tindre també un espai a la Jornada de la mà de Binomio Mujeril, que naix de la necessitat de dues amigues (Bego i Lucía) d’expressar(te), explorar(nos), compartir espai i temps juntes i amb allò fomentar el feminisme i l’art amateur. Busquen desmitificar el tracte aberrant a la dona i esfondrar introjectes socioculturals que només ens fan esclaves. I, amb tot, fomentar noves mirades lliures de prejudicis.

A partir de les 10 hores a la Plaça de la Constitució va tindre lloc la Fira Social, un espai de convergència de diferents organitzacions i moviments socials, les quals van tindre un stand cadascuna a la Plaça. Comptaren amb la presència de l’Assemblea Popular d’Alaquàs, el Banc Obrer Solidari d’Aliments, el Refugio d’Aquiles, Binomio Mujeril, We Are Allone i Tekno Against Borders.

Entre les 21 hores i les 22 hores, Jacinto Sifón Fontana va estar a càrrec d’un divertit espectacle de circ, malabars, bici acrobàtica, clown, música i poesia. En temps de crisi, moltes persones s’han vist en situació de buscar alguna alternativa enfront de l’escassetat I precarietat laboral, com és el cas de Jacinto, de professió fontaner, el qual ha recorregut al món de l’espectacle i la performance, estant disposat a desembossar una mica més que lavabos i excusats.

Dinar i sopar popular, actuacions de DJs i concerts a càrrec de grups de hip hop per la vesprada i punk rock per la nit, van completar la programació organitzada a la qual es va convidar a participar  a tots els moviments socials valencians i a totes les artistes urbanes que volgueren contribuir a l’esdeveniment aportant el seu art, la seua música, artesania, taller, xerrada, espectacle o qualsevol altra aportació.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *