Aldaia edita una guia amb la ruta urbana i artística de la població

En gallec i portuguès la paraula ‘rua’ és la forma habitual per a denominar el carrer. Un mot que adaptat al valencià s’escriu i es pronuncia d’igual manera que en llengua portuguesa. El significat de ‘rua’ evoca obertura, llibertat i urbanisme viu. Significa espai públic no edificat, lineal, vorejat de cases o de parets, que fa de camí per a anar d’un lloc a l’altre en una ciutat. També expressa carrer gran o carrer major d’una vila, o bé simplement eixir al carrer a passejar o a deambular.

Aldaia afegeix a totes aquestes accepcions de ‘rua” la significació d’art públic i artistes plàstics i així la paraula es transforma en RUA sense més, que és l’acrònim de Ruta Urbana Artística d’Aldaia. Una marca cultural amb la qual l’ajuntament pretén convidar a la població del municipi i visitants a veure i gaudir de les 23 escultures i pintures distribuïdes en carrers, places i altres espais públics d’Aldaia.

Art al carrer que expresa estètica, idees, emocions i diverses visions del món. La RUA fa un recorregut per un conjunt d’obres artístiques planejades i executades amb la intenció específica de la localització, ubicades en llocs exteriors accessibles per al domini públic. La RUA traça un camí per a contemplar 23 obres d’art realitzades per artistes de diversa procedència, de dins i fora d’Espanya.

Catorze escultures singulars

Entre les obres trobem 14 escultures singulars realitzades en els darrers anys per un conjunt heterogeni d’artistes, com ara l’espectacular “Homenatge al Protocol de Kioto” i “Escultura d’Aigua” (coneguda popularment com la “Pipa” o la “Carxofa) de Joan Llaveria i Joan Peiró, ambdós del Grup Art i Entorn de la Universitat Politècnica de València. O evocacions a Aldaia com ara “Palmito: el llenguatge de la mirada” de Teresa Cháfer, “Penell” de Pepe Murcia, i “Ventall” de Pepa Fos, José M. Alonso i José Manuel Ramos. Igualment hi ha escultures que rememoren fites històriques, com “Homenatge a la Constitució de 1978” d’Andreu Alfaro, o bé sentiments vius i profunds com “L’abraç” de María José Zanón, “Hitos” del Grup Artístic Kilates i “Harmonies” de José Antonio Orts.

La sendera de la RUA inclou també quatre escultures realitzades en la Primera Trobada Internacional d’Escultura Pública, celebrada a Aldaia l’any 2001. Concretament són les obres “Ugarit Gate” de Mustafá Alí (Síria), “Quetzacóatl” de Carlos Monje (Mèxic), “Maimara, estel de terra enllà” de Sebastià Miralles (Espanya) i “Mare, terra, dents” de Kioto Ota (Japó). Totes aquestes escultures es poden veure al Cinturó Verd.

De la mateixa manera, la RUA mostra tots els colors possibles en el “Dipòsit d’Aigua”, l’antic Pou de l’Aigua ubicat al Camí de la Lloma construït en temps de la Segona República el qual ha sigut restaurat per Jon Llavería i Elias Pérez. L’actuació va consistir en el reforç de la consolidació de l’estructura i la intervenció cromàtica del dipòsit, recuperant mitjançant l’art un edifici singular del patrimoni arquitectònic d’Aldaia.

Intervencions pictòriques

Així mateix, l’itinerari de RUA dóna una visió de les últimes intervencions artístiques al carrer realitzades per artistes locals. Es tracta d’obres pictòriques d’art urbà que emulant la tècnica del grafit omplin de color i bellesa espais públics buits o deteriorats amb pel pas del temps. Predomina la diversitat i la qualitat.

Trobem obres que evoquen a Aldaia i les tradicions valencianes, com ara “Homenatge a l’horta” i “L’aigua, la tranquilitat i la calma xixa”, ambdues d’Andrea Navarro; “Pilotari” d’Olga Esteban i “Evocació a Carlos Haro” de José Manuel Cervera «Plati». Hi ha també intervencions que motiven a la conscienciació social sobre determinades qüestions, com ara “Natura” de José M. Cervera «Plati» i ”La dona a l’espai públic” d’Andrea Navarro. O simplement obres que ens fan més amé i alegre caminar per túnels o ponts, com ara “Passarel·la” i “Inconotrànsit” de José M. Cervera «Plati» i Daniel Camp.

En conclusió, la RUA ofereix un itinerari d’art públic que es pot conèixer i disfrutar passejant còmodament pels carrers, parcs i places d’Aldaia, amb l’ajuda de la guia editada per l’ajuntament. Art i bellesa a peu de carrer.

 

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *