Manises promocionará l’ús del valencià

L’Ajuntament de Manises vol aprofitar, mitjançant la Regidoria de Cultura, i la seua Oficina de Promoció del Valencià, estes festes nadalenques per tal de continuar promocionant l’ús de la nostra llengua, especialment entre els més menuts.

És per això que han començat a distribuir-se una sèrie de instruments encaminats a que els xiquets i les xiquetes de Manises utilitzen el valencià per a coses tan tradicionals d’estos dies festius com omplir la Carta als Reis Mags d’Orient o desitjar unes Bones Festes.

També en valencià, felicitaran als clients els comerços de Manises, que podran penjar a les portes dels seus establiments els cartells de Bon Nadal que s’han dissenyat enguany. De la mateixa manera, les etiquetes que penjaran dels productes en rebaixes, i que indicaran el preu que en tenien abans i el que en tenen ara, també estaran en valencià, així com els cartells anunciadors de la Cavalcada de Reis que recorrerà Manises la vesprada del 5 de gener.

A més a més, s’han repartit en els centres escolars uns tríptics informatius amb vocabulari típic d’estes festes, tal i com es va fer, fa poc, en les escoles de música, amb els instruments emprats per les bandes de música valencianes, o amb les targetes d’aniversari. Així, esta vegada, menuts, i també majors, sabran que es diu Dia de Nadal, i no els Nadals, Nit de nadal, i no Nit bona ni Nochebuena, o La Nit de Reis i no Nit de Reixos, entre altres molts exemples.

Als col.legis també s’ha repartit IconGame, un divertit joc de memòria amb el qual els menuts aprendran anglès, i també valencià, de forma lúdica. Es tracta de 50 cartes de vocabulari, amb les seues instruccions, pensades per a xiquets de cinc anys o més. Per a començar a jugar, només s’han de col.locar nou cartes damunt la taula, mostrant el dibuix imprés. Els jugadors, escolliran una carta per torn i, si encerten la paraula en anglés, s’apuntaran els punts que indique la targeta. En el cas que fallen, la carta es col.locarà damunt la carta “la torradora”. Estes targetes es tornaran a jugar més endavant.

L’alcalde de Manises, Francisco Izquierdo, ha destacat que “un any més, volem aprofitar estes festes per dur endavant una nova campanya de promoció del valencià, que fem també extensiva als escolars de Manises. De manera lúdica i divertida, podran aprendre noves paraules en valencià relacionades amb estes festes i, a més a més, usar la nostra llengua. Des de l’Ajuntament de Manises continuem fent ús dels recursos municipals que tenim al nostre abast per tal de promocionar el valencià, com diariament es fa a la Ràdio Municipal de Manises i a l’Oficina de Promoció del Valencià”.

El calendari escolar, amb els 12 mesos, amb refranys i frases fetes en valencià vinculades a les corresponents estacions de l’any, i amb la cultura i l’educació, o el palmito amb lèxic de Moros i Cristians i de la ceràmica, repartit en les passades festes patronals, són altres dels instruments que Manises empra per tal de fomentar l’ús del valencià.

Comentarios: 0

Tu email no será publicado. Los campos requeridos estan marcados con *