Manises recupera la tradicional cordà després de quinze anys

Després de quinze anys d’absència, l’associació ‘Coeters de Manises’ amb la col·laboració de la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Manises, va decidir posar-se a la feina per poder recuperar aquesta tradició tan nostra que és la ‘Cordà’.

La nit del passat dissabte 16 de juliol va tindre lloc a la ciutat de Manises la cordà en la qual van participar al voltant d’una trentena de persones. Tot estava preparat i les mesures de seguretat foren excepcionals, motiu pel qual, cap incident va ocórrer durant la celebració.

La Regidora de Festes de l’Ajuntament de Manises, Altea Royo, se sent orgullosa de poder reprendre a Manises aquesta tradició que fa 15 anys va desaparéixer i espera que no torne a eliminar-se mai més de les festes de la ciutat.

La fascinació pel foc festiu, aquesta present en la cultura valenciana des de temps quasi immemorials, sent “La Cordà”, una de les seues expressions més sublims.

Les noves directrius i normatives van fer molt dur el camí perquè es poguera celebrar aquella nit de màxima il·lusió. Per a la recuperació històrica de la mateixa va ser necessari realitzar els cursos CRE i RGCRE de formació, perquè els 32 tiradors oferiren aquella nit la millor versió de la història  manisera, i el seu domini de la pólvora.

“Martí Gadea”, assenyala en el seu diccionari de 1891, que l’acabe es referia a aquella corda, que lligada pels seus extrems a dues balconades o pals travessa una plaça o carrer a una certa altura, fent córrer per ella un aparell ple de coets, els quals en disparar-se atronen l’espai pels seus espetecs, usant-se molt aquesta manifestació festiva, en moltes de les festes dels patrons i patrones de diversos pobles valencians d’aquest regne.

La “Cordà”, segons el pas del temps ha anat variant de dia. Es va celebrar per primera vegada la matinada del 16 al 17 de juliol, segurament, amb motiu de la festivitat de Santa Justa qui va ser martiritzada i va expirar en aquest mateix dia. Amb el temps, la data va ser consolidada, com diu el refrany tan valencià: “de la festa la vespra”, en la matinada del 18 al 19 de juliol, després de celebrar la nostra benvolguda cavalcada de la ceràmica, el tradicional cercaviles de coets (avui desaparegut). finalitzant la mateixa, amb l’inici de la despertà.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *