Paiporta tindrà un nou sistema d’arreplega que ja utilitzen Alemanya, Austràlia o Suècia

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha visitat aquest dilluns Paiporta, on ha estat acompanyada per l’alcaldessa, Isabel Martín, el regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Pep Val, i altres membres de l’equip de govern i tècnics municipals. La consellera ha estat acompanyada per la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna (PAC), Maria Teresa Cháfer.

Cebrián ha sigut rebuda a l’Ajuntament, on ha mantingut una reunió amb l’alcaldessa, trobada en què s’han tractat diferents temes relacionats amb les polítiques en favor de la conservació del medi ambient a la ciutat. Entre ells, s’ha confirmat que el consistori donarà suport a la implantació del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d’Envasos (SDDR) que posarà en marxa la conselleria.

L’SDDR és un sistema de recollida “compatible amb tots els sistemes de gestió de residus municipals, i suposarà un estalvi per als ajuntaments en arreplega, tractament i neteja de llaunes i botelles de begudes”, segons s’explica en la moció, que es debatrà al ple municipal d’aquest mes de setembre.

Aquest sistema permet que tornen a vendre’s tot tipus de begudes en dipòsits de 10 cèntims recuperables quan es retorna l’envàs buit al comerç. L’SDDR està implantat en països com Alemanya, Suècia, Dinamarca, Austràlia, Canadà i alguns estats dels EEUU, líders en matèria econòmica o mediambiental, que abasten taxes de recollida selectiva de fins al 98%. Paiporta instarà a la conselleria a implantar el mètode i, a més, s’oferirà per poder desenvolupar el projecte com a ciutat de més de 20.000 habitants, oferiment que ha sigut rebut amb agraïment per la consellera.

L’Ajuntament de Paiporta, per la seua banda, ha demanat ajuda a la conselleria per a mediar amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) en el projecte conjunt amb altres localitats per convertir el Barranc de Xiva en una via verda de comunicació de tota l’Horta Sud, proposta que ha sigut també ben rebuda per la consellera.

En la seua visita a la localitat, Cebrián, ha aprofitat, a més, per conèixer una de les icones de Paiporta, el Museu de la Rajoleria, on hi ha actualment una exposició fotogràfica que, entre altres objectius, té el de posar en valor el patrimoni natural de la ciutat. També s’ha desplaçat fins als horts urbans i socials.
A més, ha realitzat també una visita al Centre d’Experiències Cajamar, depenent de la Fundación Cajamar, que compta amb set hectàrees dedicades a la formació i la investigació de cultius, entre els que destaquen l’obtenció de més de 150 varietats hortícoles i 600 noves línies de tomata. També es realitzen estudis per a la millora de cultius en condicions d’altes temperatures, dins del projecte TomGEM. Aquesta iniciativa estudiarà al llarg dels propers quatre anys l’evolució de 1.000 espècies i varietats de tomata a temperatures elevades per modelitzar la situació que el canvi climàtic pot provocar a escala mundial.

En la seua visita, Elena Cebrián i Isabel Martín han estat acompanyades pel director d’Innovació Agroalimentària de Cajamar, Roberto García, el director territorial de l’entitat, Emilio Valencia, així com els patrons de la Fundació, que inclou entre les seues activitats jornades formatives per a tècnics i agricultors i projectes d’I+D+i en horticultura i fruticultura en col·laboració amb l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i la Universitat Politècnica de València (UPV).

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *