Dones i Falles

Juanma Ramón. Compromís per Paterna/

El passat 15 de febrer tinguérem l’oportunitat de gaudir d’un dels actes més emotius dels que he tingut oportunitat d’assistir recentment. La regidoria d’Igualtat que dirigeix Carmen Gayà va organitzar una Jornada per a posar en valor el treball i la dedicació de les dones que es fan càrrec de les comissions falleres: les presidentes de Falla. La trobada va comptar, a més, amb la presència de la vicepresidenta del Consell Mónica Oltra, que enguany és la fallera major de la seua comissió. Entre les assistents, regidores de Paterna, de Burjassot i de València, donant suport a este grup de dones que s’obrin camí en el món de la direcció de les comissions. Un camí que fins fa molt poc recorrien només homes.

L’experiència va ser molt enriquidora perquè estes presidentes de Falla han assumit el paper educador i de transmissió de la cultura de la festa valenciana per excelència i per tant, de la importància que la seua tasca suposa per a la societat valenciana en general.

Analitzaren la línia fina que hi ha de vegades entre la sàtira i allò grotesc, en referència als acudits masclistes que molt sovint trobem als monuments. Amb tot, i compartisc eixa reflexió, consideraren que tot i que molt sovint es troben amb coses que els fereixen, l’evolució natural de la societat i amb ella del món de les falles, farà canviar eixe tipus de sàtira cap a espais on totes i tots ens sentim més reflectits. I tot això sense necessitat d’acudir a la censura.

L’acte el va cloure la vicepresidenta qui va deixar de banda el discurs que s’havia preparat per emocionar-nos a tots concloent que les dones aporten democratització i horitzontalitat a les falles. El futur de les Falles passa per l’empoderament de les dones i la posada en valor de les seues capacitats i experiències.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *