12 estudiants de l’IES Massanassa crearan dos mini satèl·lits per a participar en el concurs europeu CanSat 2024
Casiopea i Rocket Team seran els dos equips de la localitat que participaran en el desafiament de l’Agència Estatal Europea.
La iniciativa consisteix en una simulació d’un satèl·lit real, però de la grandària d’una llanda de refresc, llançat a una altitud d’un quilòmetre.
L’Ajuntament de Massanassa farà costat als estudiants en el finançament dels seus projectes.
Els dotze jóvens d’esta localitat de l’Horta Sud competiran en dos grups conformats per sis persones cadascun, Casiopea i Rocket Team, en la creació de dos mini satèl·lits els llançaments dels quals a un quilòmetre d’altitud siguen útils per a l’estudi de la salut, l’agricultura i el medi ambient. Un concurs europeu on, primer, es competirà a nivell regional. Seguidament, els equips seleccionats de cada comunitat autònoma passaran a la final nacional de Granada; i, finalment, l’equip guanyador de cada país tindrà l’oportunitat de participar en la competició a nivell europeu en Noordwijk (Països Baixos).
Tots dos grups han visitat a l’alcalde de Massanassa, Paco Comes, esta setmana a l’Ajuntament de Massanassa per a explicar-li la iniciativa, així com les característiques i funcions dels seus satèl·lits. “M’ha sorprés gratament el treball que estan fent amb dos propostes inspiradores de les quals estic segur que aprendran molt, tant a nivell educatiu, com a social i creatiu”, expressa Comes. “Des de l’Ajuntament de Massanassa els recolzarem en tot el procés, ajudant-los en el seu finançament, desitjant-los molt èxit en el concurs”, manifesta l’alcalde.
Marta García, integrant de l’equip Casiopea, destaca la importància que resideix a crear un mini satèl·lit des de zero que aconseguirà mesurar i extraure dades sobre la contaminació per a conscienciar-se sobre el medi ambient. “Sempre hem intentat involucrar-nos en els projectes de CanSat perquè ens semblen molt interessants com a centre educatiu. De fet, en 2n de l’ESO vam participar en un projecte que servia per a estudiar l’Albufera”, afirma García. “Estem molt il·lusionats, treballant en equip per aconseguir crear el nostre mini satèl·lit i, tant de bo, poder arribar amb ell a l’esdeveniment europeu amb els equips nacionals guanyadors”, afig l’estudiant.
Santi Rodríguez, de l’equip Rocket Team, també posa en valor la companyonia i treball en grup “és essencial per a progressar en este projecte”. “Ara mateix, estem en fase inicial, treballant en els informes perquè tot isca perfecte. Amb el nostre mini satèl·lit mesurarem els nivells de temperatura, pressió i oxigen, a més d’extraure dades sobre els nivells de radiació de la terra”, expressa Rodríguez.
Esta iniciativa a la qual s’ha tornat a apuntar l’IES Massanassa, està molt relacionada amb el Programa Erasmus que treballa el centre. Segons el professorat de l’optativa i coordinació de l’Erasmus, la idea és que els i les estudiants viatgen a altres països per a explicar la seua experiència a l’alumnat d’altres centres educatius. “Em vaig apuntar a esta assignatura perquè, a part que m’agrada, amb ella podem arribar a altres països amb el Programa Erasmus per a comptar el nostre treball, aprendre idiomes i conéixer noves amistats”, afirma Rodríguez.