200 delegats aproven per unanimitat l’informe general de la Comissió Executiva en el XV Congrés de La Unió
L’informe aprovat assenyala que “les amenaces que intenten destruir el nostre model d’una agricultura amb professionals són cada vegada més grans i s’estan convertint en gegants, però LA UNIÓ els farà front”
Les prop de 200 persones delegades en representació de totes les comarques de la Comunitat Valenciana i dels diferents sectors han aprovat per unanimitat en la primera jornada del XV Congrés de LA UNIÓ Llauradora i Ramadera que se celebra a Alboraia (Horta Nord) l’informe general de la Comissió Executiva i també la Ponència de Política Agrària. En la inauguració del Congrés, que porta per lema “Fent front als gegants” han intervingut al costat del secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris; l’alcalde d’Alboraia, Miguel Chavarría; el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Conselleria d’Agricultura, Antonio Quintana i la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé.
Posteriorment, ja en clau interna, s’ha constituït la Mesa del Congrés, composta de manera paritària per tres dones i tres homes. El secretari general, Carles Peris, ha presentat l’informe general de la Comissió Executiva on es destaca que “les amenaces que intenten destruir el nostre model d’una agricultura amb professionals són cada vegada més grans i s’estan convertint en gegants. El poder de les cadenes de supermercats que fixen els preus, el nou model d’agricultura sense llauradors potenciat per oligopolis empresarials, els lobbies exportadors de productes amb estàndards de producció no permesos a la Unió Europea i una administració pesada i burocratitzada poc orientada a les persones són cada vegada més amenaçadores”. Enfront de totes aquestes amenaces, a eixos gegants, prossegueix l’informe “LA UNIÓ no es posarà de perfil, no deixarem que passen pel nostre costat sense oposar resistència i l’organització farà front a aquests gegants”.
També s’ha aprovat la ponència de política agrària que marca les directrius per les quals aposta l’organització en els pròxims quatre anys. Destaca la demanda d’una PAC per al manteniment de l’activitat agrària i el foment de la professionalitat i l’exigència d’un mercat més just, ètic, transparent, equitatiu i sostenible. S’advoca també per la millora de l’eficiència de les explotacions, un increment de l’estabilitat dels ingressos agraris, costos de producció més assumibles, impuls al relleu generacional, relacions comercials equitatives amb tercers països i polítiques d’adaptació i mitigació al canvi climàtic, entre altres. Així mateix s’ha aprovat una modificació dels Estatuts que entre altres coses aposta per una nova denominació inclusiva de l’organització.
Per a demà està prevista l’elecció de la nova comissió executiva i del secretari general de LA UNIÓ. Després d’una sèrie d’homenatges i comunicacions tindrà lloc l’acte de cloenda amb l’assistència d’una nodrida representació de la societat civil i política de la Comunitat Valenciana. Han confirmat la seua presència el president de la Generalitat, Ximo Puig; el president de les Corts, Enric Morera; la consellera d’Agricultura, Isaura Navarro i representants d’associacions de consumidors, sindicats de classe, CES, entitats representatives del sector agrari i representants de partits polítics com Roger Llanes (PSPV), Carlos Mazón (PP), Ruth Merino (Ciudadanos), Àgueda Micó (Compromís) i Marisa Saavedra (Unides Podem).