39 famílies de Xirivella es beneficien, per primera vegada, de la Renda Valenciana d’Inclusió
Este mes de gener, 39 famílies de Xirivella s’han beneficiat, per primera vegada, de la Renda Valenciana d’Inclusió. Esta prestació va ser una aposta de la Conselleria d’Igualtat, dirigida per la vicepresidenta Mónica Oltra, i substitueix l’antiga Renda de Garantida de Ciutadania. Es tracta d’una de les ferramentes que el Govern del Botànic, en col·laboració amb els ajuntaments, ha posat en marxa per a garantir la qualitat de vida de la ciutadania que té en compte la igualtat d’oportunitats, el suport a les famílies, els drets de la infància i la perspectiva de gènere. Es tracta, per tant, d’un dret tant a una prestació econòmica com a un procés d’inclusió social i laboral.
Ricard Barberà, alcalde de Xirivella i regidor de Benestar Social, destaca el gran treball que està fent el departament de Serveis Socials municipals per a traure el màxim partit als nous mecanismes que el govern del Botànic ha implantat. Segons l’alcalde «les polítiques del Botànic funcionen i ens han facilitat als ajuntaments ferramentes per incidir en la població que més ho necessita».
Esta renda poden sol·licitar-la aquelles persones que complisquen els següents requisits: que tinguen un any de residència a la Comunitat Valenciana o haver viscut ací 5 anys dels últims 10; no disposar de recursos econòmics o que siguen inferiors a la quantia de la renda valenciana d’inclusió; ser major de 25 anys, ser major de 16 anys i tindre persones a càrrec seu, o ser major de 18 anys i haver tingut un treball remunerat d’almenys un any; i no tindre un patrimoni equivalent al valor de 7 vegades la quantia màxima anual de la renda valenciana d’inclusió, sense comptar l’habitatge habitual.
No obstant això, es pot sol·licitar cita amb la treballadora social per a ampliar informació i si correspon iniciar els tràmits.
Les persones que es beneficien d’esta renda rebran els ingressos de forma periòdica, inicialment es concedeix per tres anys, renovables si la situació no millora. En l’avaluació i determinació de la quantitat que es pot percebre es tenen en consideració aspectes com l’existència d’altres ingressos, béns patrimonials o situacions particulars del nucli familiar.
En l’actualitat, a l’Ajuntament de Xirivella el programa té el suport d’una orientadora laboral (EMPUJU), per a la realització de currículums i assessorament sobre els recursos per a la cerca d’ocupació (ADL Xirivella, empreses de treball temporal, programes d’ús d’altres entitats…).
Segons fonts de l’Ajuntament de Xirivella, la previsió és que més de 100 famílies puguen beneficiar-se d’esta renda abans que finalitze la legislatura actual. Moltes d’estes famílies eren ateses amb el programa d’emergència social, i l’existència d’esta renda permetrà dissenyar atencions més personalitzades i incorporar casos que actualment no tenien dret a prestacions.