Paiporta, Creu Roja i Caritas avaluen les primeres setmanes d’alerta sanitària i el seu impacte en la població
L’Ajuntament de Paiporta i les entitats d’atenció a persones en situació de vulnerabilitat del tercer sector (Creu Roja i Caritas) s’han reunit a la casa consistorial per a avaluar les primeres setmanes de declaració d’estat d’alarma i alerta sanitària, i l’impacte que ha tingut sobre les famílies amb dificultats econòmiques.
La trobada ha estat presidida per l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, acompanyada pel regidor de Benestar Social, Sanitat i Salut, Rafa Gadea, i responsables de les entitats implicades, a més de personal tècnic municipal de l’Àrea de Benestar Social.
Des de l’inici de la pandèmia, l’Ajuntament de Paiporta s’ha bolcat en l’ajuda a totes les entitats del tercer sector que actuen a Paiporta, tant Creu Roja com les tres assemblees locals de Caritas. De fet, el consistori els ha avançat la subvenció anual per a que pugueren atendre l’emergència social prevista pels efectes de la crisi, amb un dispendi global de 46.000 euros per als diferents programes que porten a terme.
A més, en el cas de Creu Roja, el consistoria va cedir a l’entitat les instal·lacions del CEIP Rosa Serrano per a l’emmagatzematge de 27.000 quilos d’aliments i productes d’higiene destinats al repartiment per a les famílies vulnerables de tota la comarca, que va quedar centralitzat a Paiporta.
La primera conclusió general és que l’impacte de la crisi s’ha notat en el volum d’atenció de les entitats del tercer sector. Així, l’agrupació de Creu Roja de Paiporta ha multiplicat per 7 l’atenció a famílies paiportines en situació de vulnerabilitat. En concret, abans de la declaració de l’estat d’alarma i l’alerta sanitària pel coronavirus Covid-19, Creu Roja atenia a 64 famílies. Actualment en són un total de 457.
Quant a l’activitat de Caritas, l’impacte no ha sigut tan alt, tot i que les tres agrupacions locals continuen realitzant una labor d’ajuda imprescindible amb l’atenció a unes 200 famílies.
A més d’avaluar el treball realitzat fins ara, la trobada també ha servit per a dissenyar l’atenció en el futur, i buscar sinèrgies entre l’administració local i aquestes entitats, que porten a terme una tasca insubstituïble, i a les quals l’Ajuntament pot derivar els casos més urgents.
“La prioritat del govern és atendre a les persones sobre les quals ha impactat la crisi amb major força, i per a portar endavant aquest treball, és imprescindible la col•laboració de les entitats del tercer sector, amb les quals tenim una total sintonia i bona coordinació”, ha explicat l’alcaldessa, Isabel Martín.
El regidor de Benestar Social, Rafa Gadea, ha destacat que “el contacte amb Caritas i Creu Roja és continu i fluït, i saben que ens tenen a la seua disposició per al que necessiten”. Gadea ha conclòs que “el repte de fer front a tota l’emergència social d’aquesta crisi és compartit, i amb la unió entre l’administració i el tercer sector garantim una atenció completa a les persones i famílies en situació de vulnerabilitat”.
El contacte entrte l’Ajuntament i aquestes entitats es mantindrà en el futur i s’aniran adaptant les polítiques i els recursos a les necessitats de cada moment.