Nou contracte de recollida de fem a Paiporta: més contenidors i introduirà la fracció orgànica
L’Ajuntament de Paiporta va aprovar aquest dijous els plecs tècnics i administratius del nou contracte de recollida de Residus Sòlids Urbans (RSU), el més quantiós de l’Ajuntament. A iniciativa de la Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, varen eixir endavant en el ple de juny uns plecs que, per la mateixa despesa que suposa el servei actualment, duplicarà la capacitat de recollida de fem, millorarà els mitjans tècnics i mecànics i les condicions de les treballadores i treballadors i, a més, introdueix la recollida de la fracció orgànica, el contenidor marró, que serà obligatori a partir de 2024.
El regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Pep Val, va ser l’encarregat de defensar la proposta: “Aquest és un pas clau en un treball de molts mesos, en què s’ha dissenyat un plec que incrementa substancialment la capacitat de recollida, millora les condicions laborals de la plantilla, i posa solució a les deficiències d’un contracte que calia abordar”, ja que la recollida de fem a Paiporta ha funcionat amb diferents pròrrogues de l’acord original, que data de 1993.
“A més de millorar tots els paràmetres d’un servei tan essencial per a la nostra localitat, també cal subratllar l’aspecte mediambiental”, va explicar l’alcaldessa, Isabel Martín, que va destacar la introducció de la recollida separada dels residus orgànics i l’increment de la capacitat dels contenidors de reciclatge i el seu nombre, així com la instal•lació d’aquests als polígons industrials.
El doble de capacitat i un camió més
En xifres, el nou contracte de recollida de fem oferirà, com a màxim pel mateix preu que es paga actualment (754.943,64 euros, IVA inclòs), el doble de capacitat de recollida. Així, es passarà de 539 contenidor verds de 1.000 litres, amb un total de 539.000 litres de capacitat total, a 650 contenidors (entre resta, orgànic i soterrats) i 1.030.000 litres de capacitat.
Quant als contenidors de reciclatge, es passarà de 63 de paper i cartró a 100, i de la mateixa xifra d’envasos lleugers també a 100, amb un total de 640.000 litres de capacitat, el doble del volum actual.
Tots els contenidors, tant aquests com els verds i de residus orgànics, seran nous, més accessibles, amb sistemes per a facilitar el dipòsit a persones majors o amb diversitat funcional, i de càrrega lateral, per a millorar l’eficiència en la recollida. A més, el contracte inclourà el manteniment dels contenidors soterrats, que no estaven contemplats en l’acord anterior.
Dins de les millores també s’inclou la dotació amb un camió més per a la recollida diària dels residus, i es passarà de dos camions de càrrega posterior a dos de càrrega lateral i un de càrrega posterior, el que incrementarà notablement la freqüència de la recollida.
A més, el contracte també contempla un importantíssim increment en la neteja de contenidors, que passa de les sis voltes a l’any que es fan en l’actualitat a les 16 del nou conveni. Totes aquestes les tasques de neteja correran a càrrec de l’empresa adjudicatària.
Campanya de sensibilització
Un dels reptes més importants que planteja el nou contracte de recollida de fem de Paiporta és la introducció d’un nou contenidor, el de residus orgànics, el conegut popularment com contenidor marró. Per a poder implantar i generalitzar el seu ús, l’empresa adjudicatària haurà de fer una intensa campanya de sensibilització per a la ciutadania durant tot un any.
L’Ajuntament, a més, ja disposa de 8.000 poals marrons per a repartir a totes les cases del poble i contribuir a una nova separació de residus fonamental per a millorar l’eficiència en la recollida i facilitar encara més el reciclatge de residus. La utilització d’aquest nou contenidor serà obligatòria a partir de 2024.