Ràdio Sol Albal celebra el sisè aniversari reforçant la informació de servei públic per la COVID-19
L’1 de desembre de 2014, Ràdio Sol Albal reprenia una nova singladura després de l’aturada provocada per la crisi econòmica del moment. La periodista d’Alaquàs, Pilar Moreno – actual Cap de Comunicació de l’Ajuntament- es posava al davant del vaixell sonor. Ahir es complien sis anys des que els micròfons es tornaven a posar en «ON». L’alcalde Ramón Marí s’havia compromès a posar-la en marxa, una vegada superada la dura situació econòmica que travessava el país i de la que no escapava el municipi de L’Horta Sud. És una de les més antigues de la Comunitat, fundada en l’any 1989, «i calia continuar oferint un servei públic essencial i de proximitat que a més, vertebra el territori valencià i fomenta la nostra llengua», explica Ramón Marí.
Durant esta nova singladura la ràdio local ha fet passos avant molt importants, «tant en l’aposta per la informació local, la professionalització dels seus continguts, la presència al carrer, l’augment de la participació, així com en l’evolució tecnològica i la modernització de les seues infraestructures», descriu Pilar Moreno. El 2016, Ràdio Sol Albal estrenava estudis al Casal Jove, el consistori va fer una inversió important per millorar la qualitat del seu senyal, amb uns estudis avantguardistes i accessibles. Quant als continguts, «vam millorar la ràdio online i crearem les xarxes socials per globalitzar una ràdio local al món. En qualsevol lloc del planeta, Ràdio Sol pot ser escoltada i vista des de l’ordinador i els dispositius mòbils», afirma la cap de comunicació qui a més dirigeix la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes (XEMV), col·lectiu del qual forma part Albal des de la seua creació.
En l’actualitat, l’emissora local està dirigida per la periodista albalenca, Anabel Pastor, qui coincidint amb l’aniversari recorda emocionada els seus inicis a ràdio com a redactora en pràctiques. I és que l’estació local ha sigut pedrera de grans comunicadors i comunicadores valencianes, és el cas també de Jèssica Crespo -actualment en Àpunt mèdia- i Mireia Capsir- en editorial Bromera-. La ràdio compta amb més d’una desena d’espais de producció pròpia i al voltant de 60 programes, es completa la graella amb espais compartits per la XEMV. És la segona ràdio pública que més subvenció rep de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) pel foment i ús del valencià. Albal contiua apostant per la ràdio local i actualitzant-se als temps. Durant la pandèmia no ha deixat d’informar, s’ha convertit en la ràdio dels sentiments, de l’acompanyament, del servei públic en majúscules. Després de l’estat d’alarma ha obert les seues portes als col·laboradors i col·laboradores amb totes les mesures higiènico-sanitàries que cal acomplir perquè mai s’apaguen les veus i la proximitat sonora que si alguna cosa contagia és de bons sentiments. A les ones no hi ha distància social. La paraula es converteix en l’abraçada prohibida.
La història de la ràdio de casa
Al principi dels anys noranta van començar les emissions de Ràdio Sol a Albal. Des dels seus inicis, l’emissora local va ser una associació formada per un grup d’amics amants de la radiodifusió que, a poc a poc, van fer d’esta casa un referent en la comarca. L’equip va atraure a més col·laboradors, i tots ells van fer possible la programació d’aquella època. Programes com a Sonrisas y Máquinas, Les Ones d’Infernach, Al Son del Sol, Cultrok FM, Sangre Española o El Guateque —programa que continua en l’actualitat de la mà de Roque Miguel Martínez.
Quan la ràdio va créixer en importància i projecció, es van iniciar relacions amb l’Ajuntament d’Albal, per a convertir-a en una emissora municipal que complirà tots els requisits legals, amb la qual cosa es va obtindre llicència d’emissió en el punt del dial 93.7 de l’FM, que s’utilitza en l’actualitat.