Compromís per Xirivella proposa un pla estratègic de neteja i recollida de residus

Un pla estratègic de neteja i de recollida de residus que afronte un dels temes que més preocupa la ciutadania de Xirivella: les deficiències en la neteja urbana. Esta va ser la proposta que Compromís per Xirivella va fer en l’últim plenari. I el moment és ara, quan falta poc perquè acaben les contractes de neteja viària i recollida de residus, dues de les contractes més elevades de l’Ajuntament, ja que sumen vora 900.000 euros. I també quan la situació econòmica de l’Ajuntament permet dotar les contractes de neteja de més mitjans i servicis.

Compromís per Xirivella demana que les noves licitacions incorporen les clàusules necessàries per a poder treballar i avançar en una aproximació global al problema de la neteja i gestió dels residus, des d’una perspectiva centrada en la sostenibilitat i la participació ciutadana, més tenint en compte que són contractes pensades per a molts anys.

Per a Ricard Barberà, portaveu de Compromís per Xirivella, «la renovació d’estes contractes és una oportunitat per atacar el problema de la brutícia en els nostres carrers i fer front als reptes de la sostenibilitat». Per als valencianistes no es tractaria només d’ampliar el pressupost d’estes contractes per a incrementar la neteja amb aigua a pressió o altres activitats de reforç sinó d’avançar cap a una concepció integral de la neteja urbana i posar damunt la taula temes com la sostenibilitat. En este sentit destaca que la reglamentació europea obliga a aconseguir que en 2030 la taxa de reciclatge siga del 60% «i ja fem tard».

El pla estratègic hauria de comptar amb la participació ciutadana i tots els agents involucrats relacionats amb la producció de residus, com són comerços i hostaleria al poble, però també indústries i empreses al polígon.

 

Aproximació integral a la neteja

Relacionat amb la neteja, el pla estratègic hauria d’incidir en l’estat de les voreres, el manteniment de parcs i jardins, el voltant de les zones de contenidors o la identificació de punts negres. Estos són els punts que avalua, per exemple, l’OCU, en la seua anàlisi de ciutats netes com els més importants en la construcció de la percepció de la neteja per part de la ciutadania. Compromís també destaca la necessitat de realitzar més campanyes d’informació i  sensibilització i de gestionar les multes de manera eficaç.

Smart cities i nous models de recollida de residus

La tecnologia que tenim ara i el nivell de consciència de la societat és més alt que fa uns anys, això hauria de permetre millorar l’eficàcia de la recollida dels residus, pensant en tots els processos involucrats.

Són moltes ciutats, entre elles València, però també altres poblacions més menudes com l’Eliana, Alcalà de Xivert o Meliana, les que estan implementant la recollida punt a punt, de forma integral o parcial, perquè s’ha demostrat que millora els nivells de reciclatge. I també les que estan impulsant l’ús de nous contenidors amb capacitat de compactació de la càrrega o que donen l’avís de quan estan plens. Això permet recorreguts més eficients dels camions i redueix molèsties innecessàries al veïnat, per exemple per buidatge de contenidors que no estan plens.

«L’alcalde de Xirivella, el Sr. Montaner, que diu ser fan de les smarts cities, té una possibilitat magnífica d’aplicar la tecnologia a coses realment útils per a Xirivella i comprometre’s de forma decidida per la sostenibilitat», sentencia Ricard Barberà.