Alfara del Patriarca aprova el seu Pla Local de Gestió de Residus i aposta per la recollida porta a porta del cartó comercial

L’ajuntament d’Alfara del Patriarca ha aprovat el seu Pla Local de Gestió de Residus per al període 2022-2031, aquest document busca fomentar la correcta gestió, la prevenció i la reutilització dels residus municipals de la població, així com la millora de l’educació ambiental. Entre les primeres accions destaca la recollida porta a porta del cartó als comerços per al seu reciclatge. Més endavant, s’implantarà una recollida d’orgànic porta a porta a grans productors, la qual cosa augmentarà la quantitat de fraccions selectives recollides.

 

En l’informe elaborat s’indica que al llarg dels anys la gestió de residus ha anat evolucionant en Alfara cap a sistemes més eficients i en els quals es fomenta el reciclatge de manera correcta. El nou pla es basa en quatre eixos: previndre els residus, promoure la reutilització, promoure el reciclatge i promoure la recuperació.

 

Com a novetat, en 2022 s’introduirà la recollida porta a porta de cartó comercial i progressivament s’anirà ampliant a la fracció orgànica als grans productors. També es preveu augmentar l’educació i comunicació ambiental quant a gestió de residus es refereix, i amb això buscar augmentar el percentatge de fraccions selectives recollides.

 

Aquest pla ha sigut elaborat per l’empresa Sequoia Gestió Ambiental a través de la Mancomunitat del Carraixet, amb una subvenció de la Diputació de València de 12.000 euros, i recursos propis.

 

L’objectiu del pla en 2022 és aconseguir el 67% de residus domèstics reciclats respecte de la totalitat de residus produïts. Però a mesura que vaja consolidant-se el nou sistema, s’amplien les accions d’educació ambiental i comunicació i els educadors ambientals comencen a treballar de manera activa, s’espera que els percentatges de reciclatge patisquen un increment molt representatiu quant als actuals.

 

“Volem que els ciutadans interioritzen els problemes derivats d’una mala gestió dels residus, i comprenguen la part de responsabilitat que els correspon, en un context d’Economia Circular, al mateix temps que es millora la recollida selectiva”, explica Marisa Almodóvar, alcaldessa d’Alfara. D’altra banda, Julio Berga, regidor de Medi Ambient, assenyala la importància de “promoure la participació activa en la ciutadania per a millorar la separació selectiva dels residus, fonamentalment en la fracció orgànica” i recorda que es vol afavorir també l’ús de materials reciclats.