L’aposta decidida dels pobles del litoral nord per a regenerar de les seues platges
Els ajuntaments d’Albuixec, Albalat dels Sorells, Foios i Meliana s’han reunit amb el catedràtic de Ports i Costes, José Serra Peris, per a ultimar l’estudi d’alternatives de regeneració de la platja nord de València. Un estudi elaborat conjuntament amb el també catedràtic de Ports i Costes de la Universitat Politècnica de València, Vicent Esteban Chapapría.
Com explica l’alcalde de Foios, Sergi Ruiz: “es tracta de començar a traçar un camí i una dinàmica de treball que, en un termini no massa llarg, permeta protegir i regenerar una franja de litoral amb una funció mediambiental, territorial i social molt important per als nostres municipis i per al conjunt de la comarca”. La proposta és actuar sobre uns quatre quilòmetres de costa amb realitats diferents, tal com es detalla en l’estudi, que s’inclina per replicar en altres punts l’actuació que ja es feu als anys 90 a la platja de Meliana i que està donant bons resultats, tant pel que fa a la protecció del litoral com per la regeneració natural del sistema dunar.
En aquest sentit, l’alcalde de Meliana, Josep Riera, recorda: “Meliana vam perdre tota la platja en un procés d’erosió molt ràpid i no es va plantejar la regeneració fins que els temporals de mar van provocar successius talls de trànsit de l’autovia V-21 en envair l’aigua i les pedres la calçada. Ara, 25 anys després, tenim una platja que es regenera molt bé. Es tracta, per tant, de mirar de replicar una actuació exitosa en la mateixa franja de litoral”. En aquest sentit, el Ministeri mateix ja havia previst al 2010 un tercer espigó al sud de la platja de Meliana que no es va executar.
Si parlem de protecció de la franja litoral, l’alcalde d’Albuixec, José Vicente Andreu, ho té clar: “A Albuixec hem perdut tota la platja i ara mateix tenim un escull de protecció molt castigat i deteriorat pels temporals de mar que amenacen la V-21 i el polígon del Mediterrani. Davant d’un escenari d’emergència climàtica, és el moment d’actuar i apostar per una regeneració de defensa com es va fer a Meliana”. En aquest tram, per tant, a més de recuperar una platja per a la ciutadania, caldria afegir l’nterés general de protecció de les infrastructures i dels interessos econòmics importants de la zona que justificarien encara més l’actuació.
Precisament, l’acalde d’Albalat dels Sorells, Nicolau Claramunt, incideix en els aspectes ambientals: “regenerar aquesta franja de litoral permetria donar continuïtat de platja a tot el litoral nord de la ciutat de València i connectar les platges de Meliana i de Massalfassar, una franja majoritàriament lliure de construccions, fet que ajudaria a recuperar un sistema dunar, amb els beneficis ambientals que suposaria”. Això permetria la possibilitat de presentar un projecte europeu dins d’algun dels programes de la Comissió Europea i aconseguir-ne finançament, tal com Albalat, Foios i Meliana ja es plantejaven en la seua estratègia Viu-Ho, de desenvolupament urbà sostenible i integrat (EDUSI).
Un altre aspecte que s’ha valorat és el fet que aquesta franja de litoral està inclosa dins dels àmbits de dos dels plans d’acció territorial de la Generalitat, el de l’horta i el de la infraestructura verda del litoral (PATIVEL). En el primer, una part important està definida, pel seu valor paisatgístic, com “una finestra oberta al mar”, en permetre la transició de l’horta a la mar; mentre que en el segon cas tant la platja de Meliana com la de Massalfassar, que es podrien connectar amb continuïtat, estan catalogades com a “natural comuna” i “natural d’especial protecció”, respectivament, idònies per a la recuperació de la vegetació i de la fauna autòctones. A més, hi ha el projecte també de la Generalitat, dins de la xarxa europea, de la via cicloturista del litoral. Ara, per tant, la idea és començar una roda de reunions amb les diferents administracions implicades, només es tinga perfilat l’estudi, per a valorar la viabilitat de l’actuació.
Artículo relacionado: Las playas que se tragó la V-21 (abril,2018)