Mabel Lozano, Premi Clara Campoamor d’Alaquàs
L’escriptora i directora de cinema Mabel Lozano serà enguany reconeguda amb motiu del Premi Clara Campoamor que atorga cada any el Consell de les Dones d’Alaquàs dins de la programació organitzada per celebrar el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona.
Enguany es vol reconéixer el treball realitzat per aquesta activista reconeguda i compromesa amb la dona que porta anys lluitant per l’abolició de l’explotació sexual a través de la prostitució i la trata de dones. Mitjançant els seus curtmetratges i llibres, Mabel Lozano transmet un missatge de denúncia i reivindicació dels drets de les dones. La seua lluita diària amb el públic jove per a deixar clar que la pornografia no és sexe és altre dels seus objectius a aconseguir.
En la seua obra destaquen, entre altres, el documental «Biografía del cadáver de una mujer», amb el qual va aconseguir el Premi Goya 2021 i el documental «Chicas nuevas 24 horas», els dos van ser projectats la passada setmana a Alaquàs dins de la programació del 8 de Març. A més de curtmetratges i spots ha elaborat llargmetratges documentals amb temàtiques relacionades amb la dona, la mutilació genital i l’evolució de la prostitució, amb els quals ha rebut diferents guardons, el premi Avanzadoras d’Oxfam Intermon, el Premi del Festival de Cine de Màlaga el 2009 o la Creu al Mèrit de la Policia Nacional.
Premi Clara Campoamor d’Alaquàs
Els Premis Clara Campoamor d’Alaquàs s’atorguen anualment per fer reflexionar la ciutadania sobre les polítiques dirigides a la igualtat d’oportunitats. Es tracta d’una iniciativa que va nàixer fa 15 anys per part de totes les associacions de dones de la ciutat per reconèixer tant a institucions públiques com a col·lectius ciutadans, el seu treball a favor de la igualtat de les dones així com en la lluita contra la violència de gènere.
Han rebut premi al llarg d’aquests anys la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa, Amnistia Internacional en la Comunitat Valenciana, la filòsofa Amelia Valcárcel, la Síndica de Greuges Emilia Caballero Álvarez, la Plataforma de Dones Artistes contra la Violència de Gènere, les associacions de dones d’Alaquàs: Ames de Casa, Dosal, Dimecres Femení, L’Oroneta i Soadi, la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana, l’Escola de Ciutadania en Femení Maria Moliner, la Doctora Anna Lluch, Mans Unides, la Coordinadora Feminista de València, l’associació Lilith d’Alaquàs, el Quintet Casulana, Carmen Alborch a títol pòstum i María de los Ángeles Rozalén Ortuño, popularment coneguda com «Rozalén».