Aprovat a Paiporta el Pla Municipal de Prevenció d’Addiccions 2022-2025
El Pla Municipal de Prevenció d’Addiccions s’articula en sis grans eixos: prevenció escolar, familiar, comunitària, amb col·lectius de risc, ambiental i de comunicació i difusió. Aquests eixos tenen la seua traducció en desenes d’accions que es portaran a terme des de l’Ajuntament enfocades a la ciutadania en general.
El document, disponible al web municipal, es va elevar al ple en veu del regidor de Benestar Social, Sanitat i Salut Pública, Rafa Gadea, qui va explicar que «el Pla es formula des de l’experiència acumulada durant el desenvolupament de l’anterior i la seua avaluació, les tendències actuals observades en els consums de drogues i altres conductes addictives i les necessitats detectades en les consultes realitzades a la ciutadania a peu de carrer i a través d’enquestes en línia».
Gadea va informar que «tot i que es pot observar una lleugera tendència descendent de la prevalença del consum d’alcohol, tabac i cànnabis principalment, tant en el conjunt de la població com entre la gent jove, la prevalença es manté molt elevada, amb més d’un 30% de la població entre 15 i 65 anys que es declara consumidora habitual de tabac, i més d’un 60% de tabac i un 14% d’entre 15 i 35 anys de cànnabis, percentatge que baixa al 5% en majors de 35 anys».
Per altra banda, i segons va explicar el regidor de Benestar Social, tots els especialistes coincideixen en què la joventut és el sector de la població més vulnerable a les addiccions, i és en aquesta franja d’edat és quan s’inicia el consum de la majoria de les drogues. «Les estadístiques diuen que el 70,5% dels joves de 14 a 18 anys ha consumit alcohol en l’últim any i el 53,6% en l’últim mes. També que el 9% és consumidor diari de tabac i que el 15% ha consumit cànnabis l’últim mes, encara que en aquest sector de la població també s’observa una lleugera disminució dels consums», va afirmar Gadea.
El document va comptar amb el vot favorable de totes les forces polítiques representades en la Corporació municipal. És plurianual per tal de dotar l’acció preventiva d’estabilitat i continuïtat, amb accions preventives per a totes i tots, fonamentada en les necessitats actuals i els escenaris sorgits de l’evolució recent dels consums de drogues i de conductes tecnològiques, i orienta i facilita respostes eficaces i eficients des dels actius disponibles al municipi, tot sota la coordinació de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Regidoria de Sanitat.
L’elaboració del Pla ha seguit un procediment participatiu, amb valuoses aportacions del personal tècnic de l’Ajuntament, de persones de l’àmbit educatiu, el comerç, l’associatiu i de persones de manera individual.