Aldaia per a celebrar el 9 d’Octubre

Cultura Viva a Aldaia per a celebrar el 9 d’Octubre

El còmic ‘Aldaia: fets, històries i vinyetes’, les exposicions ‘Dissenyar l’aire’ i ‘La construcció de la ciutadania: 40 anys d’Estatut d’Autonomia’, a més del nomenament del cantant Joan Bau com a Fill Predilecte d’Aldaia, centren un acurat programa cultural d’activitats que culminarà amb l’acte institucional del 9 d’Octubre

Cultura Viva a Aldaia per a celebrar el 9 d’Octubre

Aldaia celebra la Setmana del Poble Valencià 2022, entre els dies 4 al 9 d’Octubre, amb una àmplia i acurada programació cultural.

Les activitats comencen el dia 4 amb la presentació del còmic Aldaia: fets, històries i vinyetes, al hall del TAMA a les 19 hores. Una obra editada per l’Ajuntament amb el segell expert de l’Editorial Camacuc, dirigida per l’editor Joan Escrivà. El còmic, de 32 pàgines a color, és el resultat d’un treball col·lectiu, fruit de la investigació històrica de María Pilar López Herrero, juntament amb la creativitat del guionista Manel Gimeno i el dibuixant José Fonollosa. Es tracta d’un còmic de gènere històric, que emprant l’humor subtil presenta successos històrics i relats de ficció contextualitzats històricament. De fet, el còmic, ‘narrat’ pel Bacus d’Aldaia, fa un recorregut per la història del municipi des de l’Imperi Romà fins els nostres dies.

L’obra està inclosa en la col·lecció ‘Els còmics de Camacuc’. Tot i que és un còmic apte per a totes les edats, és una obra especialment recomanable com a eina didàctica per a escolars ja que proporciona recursos útils per a conèixer a través de divertides vinyetes la història d’Aldaia d’una manera entretinguda. A més, en la part final trobem els capítols “Sabies que…?” i “Atenció, pregunta” adreçats a escolars. És per això que el còmic es distribuirà als centres educatius d’Aldaia.

Exposició ‘Dissenyar l’aire’

El 5 d’octubre és dia de grans exposicions. A les 18 hores s’inaugura en el MUPA l’exposició  ‘Dissenyar l’aire’, el comissari de la qual és Vicent Martínez. L’exposició, inclosa en la programació de la World Design Capital València 2022,  és una mostra de 20 palmitos exclusius amb disseny avantguardista i innovador dissenyats per vint professionals del disseny nacional i internacional com ara Antonio Serrano, Arnau&Reina, Carlos Tiscar, Eli Gutíerrez, Inma Bemúdez, Luisa Boccietto, María Arroyo, Nani Marquina, Nieves Contreras, Pepe Gimeno, Pepa Reverter, Ramón Úbeda, Ricard Ferrer, Sohei&Sumiko Arao, Te[1]rence Woodgate, Yukari Taki, a més de Vicent Martínez i l’artesà palmiter d’Aldaia Ángel Blay. L’exposició romandrà fins al 30 de desembre de 2022. Una exposició que pretén reinventar l’art del ventall a través del disseny i establir una aliança entre els artesans palmiters i el món del disseny. L’acte d’inauguració comptarà amb la presència de Marisa Gallén (presidenta de la World Design Capital València 2022) i el dissenyador valencià Vicent Martínez, a més de la presència institucional de l’alcalde d’Aldaia Guillermo Luján i la regidora de Caultura, Empar Folgado.

La construcció de la ciutadania: 40 anys d’Estatut d’Autonomia’

El mateix dia, en acabar l’acte inaugural de ‘Dissenyar l’aire, es procedirà a l’obertura de l’exposició ‘La construcció de la ciutadania: 40 anys d’Estatut d’Autonomia’, així com la presentació d’un llibre-catàleg sobre els continguts de l’exposició. Exposició de producció pròpia, comissariada per l’escriptor i historiador Alfred Ramos González.

Un recorregut per la transició a la democràcia, entre 1975 i 1982, a la Comunitat Valenciana amb material inèdit i original de la col·lecció particular del bibliotecari Rafael Jara Pozuelo i els arxius de la revista Saó, Alfred Ramos i Víctor Fuentes, a més dels dibuixos d’humor gràfic d’Harca (Juli Sanchis Aguado) publicades en la premsa valenciana d’este període. L’exposició també repassa fets polítics rellevants de la Transició a l’Horta Sud i el municipi Aldaia.

Publicitat electoral, articles, premsa política, fotografies, premsa valenciana, diaris, pamflets, pancartes… constitueixen el gruix d’esta mostra que recull les fites decisives de la transició valenciana des de la mort de Franco fins l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia l’any 1982. Oberta del 5 d’octubre de 2022 al 7 de gener de 2023.

Juan Bau, Fill Predilecte d’Aldaia

Altra activitat emblemàtica tindrà lloc el 6 d’octubre, quant al plenari de l’Ajuntament d’Aldaia es nomenarà a Juan Bau Fill Predilecte d’Aldaia. En l’acte, que tindrà lloc a les 12 hores, es presentarà el llibre-catàleg ‘Juan Bau: l’estrela de l’èxit’ elaborat per Hugo Chinesta i Manuel Andrés Zarapico, el qual farà la laudatio de l’artista.

Nascut a Aldaia el 24 de desembre de 1948 com a Juan Bautista Conca Moya, Juan Bau és, sense dubte, un dels cantants melòdics valencians més populars i internacionals del panorama musical dels anys setanta. En 1971 debuta professionalment en solitari amb el nom de Juan Bau i grava el seu primer disc, de la seua autoria. En 1972 edita el segon senzill i en 1973 arriba el seu gran èxit amb el tema La estrella de David.

A partir d’aqueix moment, la vida de Juan fa un tomb, comencen els viatges per tota Amèrica Llatina, al Japó, Israel, Alemanya, Bulgària…. I per tota Espanya, fent presentacions en TV, atenent la premsa i donant valor a les fans associades en més de cent clubs dedicats a ell. En 1974 aconsegueix el seu primer disc d’or amb l’àlbum Penas. En la dècada de 1980 canta temes com Un paso más, Acariciame, Hoy me llamará, Devuélveme el amor, Soñaré, Me gusta así, Dama del amanecer o Libérate.

Després d’uns anys sense enregistraments discogràfics, edita en 1986 el disc Corazonada al qual va seguir Alma romántica i, ja en 1999, Nuestras canciones en el qual feia versions de cançons d’èxits de Mocedades, Manuel Alejandro, Sergio y Estíbaliz o José Luis Perales. En 2003 s’edita el disc Volverte a ver.

Acte institucional del 9 d’Octubre

Finalment, el 9 d’Octubre, Dia del Poble Valencià, tindrà lloc l’acte institucional d’esta celebració. Començarà amb la interpretació de la ‘Jota del Crist’ a càrrec del Grup de Danses d’Aldaia, que iniciarà la seua actuació des de l’encreuament entre els carrers Església i Major fins arribar a la plaça de la Constitució. Tot seguit, en la plaça principal del municipi, la Banda Simfònica d’Aldaia interpretarà la cançó ‘Tio canya’ (Al Tall, 1976), amb veu de Toni Guzmán i dolçaina d’Ernest Chisbert. A continuació, l’alcalde Guillermo Luján pronunciarà unes paraules, seguit d’una recitació del poema ‘Aldaia” a càrrec de l’actriu aldaiera Ruth Lezcano. La celebració finalitzarà amb la interpretació de l’Himne Regional i el repartiment al públic de dolços típic de massapà de la tradicional mocaorà de sant Donis.