Paiporta tindrà Casa de la Dona
El govern aprova en solitari una moció per a destinar la casa històrica del carrer Sant Jordi a dependències municipals per a l’atenció i la promoció de la igualtat
El ple de Paiporta ha aprovat aquest dijous l’establiment de la futura Casa de la dona a l’edifici històric adquirit per l’Ajuntament al carrer Sant Jordi. Així ho varen votar els socis del govern, format per Compromís i PSPV-PSOE, amb els vots en contra de PP i Ciudadanos.
Els acords de la moció, elevada al ple per Compromís, són destinar aquesta casa, patrimoni arquitectònic i artístic de Paiporta, a «un espai d’atenció i promoció a la igualtat real i també un espai segur per a col·lectius LGTBI, amb sales d’exposicions i reunions que permetran promoure la seua visibilització i promoció durant tot l’any, a més de despatxos i dependències que permeten l’atenció individual en casos necessaris».
Un lloc, també, «obert per a l’organització d’activitats municipals i disponible per a les associacions locals per a reunions i activitats».
A més, la moció insta a «realitzar la contractació urgent del projecte de rehabilitació de l’edifici amb aquest objectiu», un projecte «que tinga en compte els informes tècnics de les necessitats bàsiques del servei amb els espais disponibles, i presentar les sol·licituds per al seu finançament amb fons europeus o altres línies de subvenció de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica».
Amb l’impuls de preservar el patrimoni local i ampliar dependències i serveis municipals, l’Ajuntament de Paiporta va adquirir al mes de juliol de 2022 aquesta casa, situada al carrer Sant Jordi número 5, per 490.000 euros.
L’immoble té un alt valor històric i patrimonial, i va ser construït entre els anys 1943 i 1944. Compta amb dos plantes coronades amb una terrassa i un templet de teula àrab blava, característic de les cases nobles de la seua època.
La casa està catalogada en l’inventari del Patrimoni Històric Cultural d’Espanya com a ‘modernista del Segle XX’ i es troba, també, en el catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Paiporta. La seua construcció fou encomanada per Ernesto Motes, propietari d’una fàbrica tèxtil ubicada al mateix carrer Sant Jordi, a la família dels Ambrosios, prestigiosos i experts mestres d’obres de la localitat.