Paiporta, model d’estratègia d’envelliment actiu i front a la soledat no desitjada
La Regidoria de Benestar Social presenta els projectes paiportins, triats com a
Els programes d’envelliment actiu i front a la soledat no desitjada impulsats per la Regidoria de Benestar Social, Sanitat i Salut Pública de Paiporta han estat destacats com a exemples de bones pràctiques en la jornada tècnica de l’estratègia valenciana en aquestes matèries, celebrada al Centre Cultural la Beneficència de València aquest dijous, organitzada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
De fet, els programes paiportins s’han posat com a exemple en la taula redona referent a la línia estratègica centrada en la convivència i la solidaritat intergeneracional. La taula ha estat moderada, precisament, pel regidor de Benestar Social de Paiporta, Rafa Gadea, i ha comptat amb l’exposició de banda de la tècnica municipal que porta a terme aquests projectes a l’Ajuntament.
Per a Gadea, «és un orgull que compten amb Paiporta com a referent, ja que suposa un reconeixement a un projecte en el qual hem invertit molts esforços i recursos, però que té un retorn impagable: la millora del benestar de les persones majors, especialment, aquelles que es troben en una situació més vulnerable».
Gadea ha afegit que «hem d’avançar cap a polítiques de promoció de la salut més centrades en les cures, en la comunitat, en menys medicaments i més relacions socials i moviment, que són el que millora de veritat la salut de les persones i les fa felices tots els dies».
Paiporta ha triplicat enguany l’oferta d’activitats i places dins del programa per a l’envelliment actiu que, a més, ha motivat la creació d’una xarxa de voluntariat a la localitat. Aquestes persones voluntàries imparteixen ara algunes de les activitats del programa d’envelliment actiu.
D’altra banda, una dotzena d’associacions i entitats locals formen, colze a colze amb l’Ajuntament, la Mesa front a la soledat no desitjada, que porta a terme multitud d’activitats per a combatre aquest problema social, sobre el qual hi ha encara moltes reserves i tabús.
El cor impulsat per la Unió Musical de Paiporta, les passejades setmanals en col·laboració amb el Centre de salut o la visita als monuments fallers són sols els primers resultats sobre el terreny d’una iniciativa amb un gran èxit.
De fet, Paiporta ha sigut la localitat del País Valencià amb la major subvenció per a polítiques de promoció de salut des del punt de vista preventiu i comunitari, amb 92 punts sobre 100 en unes ajudes a les quals es varen presentar 40 localitats, entre elles, grans capitals com Elx o Gandia.