La Cooperativa Elèctrica de Meliana celebra el centenari presentant un llibre en tres volums
Fa exactament un segle que l’electricitat entrà a Meliana de la mà de la Cooperativa Elèctrica, tot just un any després que aquesta es fundara i, amb ella, la seua primera junta directiva. Motius més que suficients perquè en les acaballes de 2019, la junta rectora presidida per Ramón Ruiz Folch aprovara la confecció d’un ambiciós estudi –Meliana III. Cent anys de llum cooperativa– que, en tres volums, recollira la història de l’entitat, la història del poble i la seua memòria. Sengles treballs complementaris que succeeixen les anteriors fites bibliogràfiques impulsades amb motiu del 50é i 75é aniversaris de la distribuïdora elèctrica: Meliana I (1973) i Meliana II (1998), respectivament.
Per a tal finalitat, i amb la coordinació d’Albert Ferrer, un bon nombre d’investigadors de Meliana han anat bastint pacientment el llibre que, en tres parts, analitza amb detall l’efemèride i la contextualitza en les coordenades en què va nàixer i desenrotllar-se fins l’actualitat.
En el primer volum, ‘La Cooperativa Elèctrica de Meliana (1922-2022)’, són Carmen García-Rayo, Antonio Martínez i Belén Berdún els encarregats de fer un exhaustiu repàs del que suposà la fundació de la Cooperativa fins els nostres dies. Un estudi rigorós, ben adobat d’il·lustracions adients, que desvetlla els motius que impulsaren els pioners per a subministrar d’energia elèctrica al veïnat, així com l’evolució de les seues juntes rectores, els acords presos i les accions realitzades fins ara mateix, en plena crisi energètica. El qual no s’haguera pogut dur a terme sense buidar l’arxiu de l’entitat i consultar nombrosa bibliografia.
Investigacions que condueixen a un segon volum, dedicat a la ‘Història de Meliana’ –quan la localitat encara no comptava amb una aportació global d’aquestes característiques- a cura de Carmen García-Rayo i Antonio Martínez, pel que fa als seus difusos orígens; Miguel Àngel Molina, especialista en història medieval que aporta dades desconegudes fins ara; Ricardo Santarrufina, autor del període corresponent a l’edat moderna que proporciona nombroses dades inèdites; Albert Ferrer, pel que fa al segle XIX; i Francesc Orts, historiador de l’art que complementa aquestes etapes assenyadament pel que fa als aspectes urbanístics, arquitectònics i artístics. Seguits d’Enric Ruiz, qui aporta una completa visió artística contemporània de la població; Eric Balaguer, que es centra en les vicissituds de ‘La Azulejera Valenciana Bernardo Vidal’, antiga fàbrica ceràmica que l’any passar complí el centenari; Carme Llanes, autora del capítol que estudia amb profunditat la trajectòria de l’Institut Municipal de Cultura des dels seus orígens com a dinamo cultural de la localitat; i Estefania Ferrer, qui s’encarrega de l’estudi minuciós de la historiografia de Meliana en els darrers tres decennis.
El tercer i últim volum és el dedicat a la ‘Memòria de Meliana’, obra que satisfà el coneixement de tot allò que també forma part de la idiosincràsia d’aquest poble de l’Horta Nord i que està a càrrec de José Vicente Ruiz, qui disserta fluidament sobre l’agricultura i la ramaderia casolanes –malauradament, en franc retrocés-, la gran indústria amb Nolla com a protagonista indiscutible mitjançant un relat històric en forma de narració, la xicoteta indústria local i la música. Mentre que Enrique Ferrer mostra una aproximació als malnoms, ara que estan en desús creixent.
En resum, un llibre acurat, maquetat per Roberto Hoffmann, i excepcionalment editat, molt necessari quan s’ha posat d’actualitat la publicació de les històries de molts dels nostres pobles – impulsades per la Universitat de València últimament, posem per cas- i que proporcionarà als socis de la Cooperativa i al veïnat en general un instrument cabdal per a seguir aprofundint en els arrels de Meliana, a través del fil conductor d’Elèctrica de Meliana, SCV.
L’edició corre a càrrec de l’entitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Meliana i Cajamar i es presentarà el dia 28 d’abril, a les 19h, en l’auditori del Centre Cultural Rausell. El llibre estarà disponible de forma gratuïta per al conjunt de socis, que el podran replegar in situ, alhora que els tiquets per a les calderes que pròximament es cuinaran. Després, la publicació també estarà a l’abast de la resta de veïns de Meliana, encara que hauran de satisfer l’import de la mateixa.