Paterna pone en marcha una plataforma colaborativa de Simbiosis Industrial para fomentar la Economía Circular
L’Ajuntament de Paterna ha posat en marxa una Plataforma de Simbiosi Industrial, en col·laboració amb l’Institut Tecnològic Metalmecánico, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (AIDIMME), per a fomentar l’Economia Circular i l’aprofitament de recursos entre les pimes de Paterna, Ciutat d’Empreses.
Aquest mateix matí, i emmarcada en aquest projecte de Simbiosi Industrial, s’ha dut a terme la primera activitat en Parc Tecnòlogic. Es tracta d’un taller de matching per a la detecció de sinergies i oportunitats de col·laboració entre empreses i sectors. El pròxim 21 de juny es realitzarà un altre taller en aquest sentit en la EGM Asivalco-Font del Pitxer.
L’Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, ha apuntat que “Paterna es configura com una ciutat compromesa amb el desenvolupament empresarial i la innovació, però també és un municipi sostenible, que busca afermar la seua responsabilitat amb el medi ambient i, per a això, és imprescindible promoure i impulsar l’Economia Circular entre les nostres empreses”.
Aquest acord ha sigut ja signat per Juan Antonio Sagredo amb AIDIMME per a poder implementar activitats de sensibilització, de formació i d’assessorament, tallers de matching per a detectar sinergies, anàlisis de previabilitat, entre altres. Aquestes actuacions establiran les bases per a la creació de la futura Oficina de Simbiosi Industrial de Paterna.
A través de la Simbiosi Industrial s’aconsegueix optimitzar els processos industrials al màxim, ja que els productes que li sobren a una signatura poden ser aprofitats i utilitzats per una altra empresa. D’aquesta manera, es redueix el desaprofitament i s’aconsegueix el màxim aprofitament possible dels excedents, que passen a convertir-se en inputs d’altres processos.
Per a poder dur a terme aquests procediments és necessària la col·laboració entre empreses per a compartir recursos i serveis comuns, agilitzada gràcies a l’existència d’una plataforma col·laborativa que facilite l’intercanvi i reduïsca l’impacte ambiental de les companyies.
“La implantació d’una plataforma col·laborativa de simbiosi industrial entre les pimes del nostre territori es revela com una oportunitat per a implementar una política pública local, orientada a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que permetrà transformar les nostres àrees empresarials no sols en intel·ligents, sinó també en sostenibles i responsables mediambientalment”, ha detallat el primer edil.