Localitzen set tortugues d’estany europees i una d’aigua ibèrica en el Tancat de la Pipa
Del 6 al 15 de juny, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha protagonitzat un nou seguiment de la població de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa, on precisament va nàixer esta iniciativa de ciència ciutadana l’any 2010. En esta edició, les 20 voluntàries que han participat han aconseguit localitzar set tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i una tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). A més a més, paga la pena destacar que no s’ha trobat cap tortuga exòtica en esta zona humida.
Un any més, i ja van tretze, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró, que compta amb el suport de la Generalitat des dels seus inicis i des de 2021 amb el de Caixa Popular, ha tornat al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) per a censar la seua població de tortugues autòctones.
Concretament, el voluntariat mediambiental arrancà el dimarts 6 amb la col·locació de 21 mornells (les trampes artesanals amb les quals es realitza el seguiment de les tortugues) en els filtres verds, llacunes i canals de la Pipa, una àrea de reserva propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) però custodiada per AE-Agró i SEO/BirdLife.
Després, el 8, el 10, el 13 i el 15 de juny es van realitzar les jornades de revisió i cens. En total gràcies a la participació de 20 voluntàries, en la seua tretzena edició, el Projecte Emys ha aconseguit localitzar set tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i una tortugues d’aigua ibèrica o de rierol (Mauremys leprosa) en el Tancat de la Pipa.
Cal assenyalar que, afortunadament, no s’ha trobat cap exemplar de tortuga de florida (Trachemys scripta) al Tancat. No obstant això, resulta preocupant, com venen advertint en edicions anteriors els ecologistes, la presència d’altres espècies invasores com és el cas del carranc roig americà (Procambarus clarkii), havent retirat del medi un total de 2810 exemplars.
Des d’Acció Ecologista-Agró valoren positivament els resultats obtinguts i agraeixen a totes les persones implicades la seua dedicació per contribuir a la conservació de les tortugues autòctones. Destacar que, fins al moment, a més a més del Tancat de la Pipa, el Projecte Emys 2023 ha censat ja les poblacions de tortugues autòctones del riu Magre al seu pas pel Marquesat, del Barranc de l’Horteta de Torrent, de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell i de Moncofa en l’extrem més al nord de la Marjal d’Almenara. I actualment roman actiu als Ullals de Senillera d’Albalat de la Ribera, als Estanys d’Almenara i al Carraixet.
Pròximament esta iniciativa de ciència ciutadana també arribarà al Riu Canyoles al seu pas per Xàtiva (La Costera, València), a l’embassament de Cofrents (Vall d’Aiora-Cofrents, València) i al Barranc de Pelós a Xiva (La Foia de Bunyol, València). Si vols participar com a voluntari del Projecte Emys, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. Les nostres tortugues autòctones et necessiten!!!