La Fundació Horta Sud presenta en el Centre del Carme el llibre sobre els cinquanta anys de l’entitat
El Centre del Carme de Cultura Contemporània va ser l’espai elegit per la Fundació Horta Sud per presentar la darrera obra de la seua col·lecció. Una obra que, a diferència de la resta que han publicat anteriorment, tracta sobre la mateixa entitat, emmarcant-se en la celebració del seu mig segle d’existència. Amb el nom ‘Fundació Horta Sud (1972-2022). 50 anys fomentant l’associacionisme, la cultura i el desenvolupament de la comarca’, la crònica historiogràfica escrita per l’historiador d’Aldaia Francesc Martínez Sanchis permet fer balanç sobre el paper de la Fundació en el desenvolupament de la comunitat en l’Horta Sud des de 1972.
A la presentació hi assistiren més de 75 persones, majoritàriament provinents del moviment associatiu, així com personal tècnic i polític i teixit empresarial de l’Horta Sud. Com a entitats impulsora i col·laboradora respectivament, la Fundació Horta Sud i la Diputació de València van ser les encarregades d’obrir l’acte. Per part de l’entitat metropolitana va ser la seua presidenta, Imma López, qui va donar la benvinguda a les persones assistents i va aprofitar la intervenció per reconéixer el paper que «de manera directa o indirecta, totes i tots hem jugat» per consolidar la Fundació Horta Sud «una fundació comunitària pionera a l’Estat, en construcció permanent i sempre vinculada a la realitat social canviant».
Per la seua banda, en representació de l’entitat provincial, el diputat provincial de Fons Europeus, Administració Electrònica i Innovació i alcalde d’Alfafar, Juan Ramón Adsuara, va destacar la importància d’institucions com la Fundació Horta Sud «per al lideratge de projectes de futur que donen resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible». Adsuara va posar també en valor el paper d’aquest tipus d’entitats per incloure en el treball conjunt a empreses i administracions públiques «posicionar-nos com una comarca innovadora en la forma de fer entre empreses, administracions públiques i societat civil».
Posteriorment va ser l’autor del llibre, Francesc Martínez Sanchis, qui va prendre la paraula per explicar com s’havia gestat el llibre i la seua transcendència en perspectiva històrica. Per Martínez, «la història de la Fundació Horta Sud és de gran rellevància com a objecte d’història social, al poder-se enllaçar amb les principals transformacions socials, polítiques, econòmiques i culturals que ha experimentat l’Horta Sud en els darrers cinquanta anys». Així mateix, Martínez va recordar que el llibre «tampoc perd de vista els principals reptes, problemàtiques i demandes que viu la ciutadania de l’Horta Sud en l’actualitat» tractant-se d’un llibre d’història i al mateix temps de futur».
Amb el mateix missatge de crida a la col·lectivitat i a la reivindicació de les victòries col·lectives, però «també de ferides mal tancades i de noves problemàtiques i desafiaments que hem d’afrontar conjuntament», la presentació va finalitzar amb una visita guiada a l’exposició ‘Les victòries cal saber veure-les’. Aquesta exposició, impulsada per la Fundació Horta Sud i el Centre del Carme de Cultura Contemporània també en el marc del cinquantè aniversari de la fundació comunitària, es troba ubicada a les sales 1 i 2 del CCCC i es pot visitar fins al 5 de novembre.