L’Horta Sud reconeix al CEIP Bertomeu Llorens de Catarroja per la seua “acció contra l’emergència climàtica”
El reconeixement atorgat per l’aliança Serà Horta Sud 2030 posa en valor el percentatge d’estalvi energètic aconseguit, l’impacte ambiental i la participació en les sessions del centre en el marc del Projecte 50/50
L’Horta Sud ha reconegut hui, a través de l’aliança d’associacions, institucions públiques, teixit empresarial i universitats Serà Horta Sud 2030, al CEIP Bertomeu Llorens i Royo de Catarroja per l’èxit derivat de l’aplicació en el centre educatiu del Programa 50/50. El reconeixement, que s’ha atorgat per primer any i que s’entregarà anualment, té com a objectiu posar en valor les iniciatives educatives que permeten avançar en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a la comarca de l’Horta Sud, per convertir-la en una comarca sostenible i adaptada a la crisi climàtica.
Amb l’aplicació del Programa 50/50, subvencionat através de la Diputació de València, el CEIP Bertomeu Llorens ha aconseguit, en el transcurs del curs escolar 2022-2023, estalviar més d’un 20% en electricitat, un 30% en gas canalitzat i un 13,8% en aigua, així com l’estalvi de gairebé 12.000 kg d’emissions de CO2. Amb aquest estalvi el centre catarrogí s’ha convertit en el que més ha estalviat en aquests indicadors en la comarca de l’Horta Sud. Així mateix, el reconeixement ‘Serà Energia Neta, Serà Horta Sud’ també ha tingut en consideració com a indicador la participació de la comunitat educativa que, com ha destacat la tècnica d’AeioLuz encarregada de la implementació en el centre, Elena Polo, “ha aglutinat a tota la comunitat educativa: a l’alumnat, al professorat, al personal d’administració i serveis i a l’Associació de Familiars d’Alumnes”.
Pel director del CEIP Bertomeu Llorens, David Masia, aquesta implicació de tota la comunitat educativa ha estat la clau per aconseguir aquests resultats, especialment per “la conscienciació de l’alumnat sobre l’emergència climàtica global i la necessitat d’actuar localment”. Segons Masia, l’alumnat ha estat “i continua sent” l’element clau per aquest canvi: “al no tenir interioritzades dinàmiques i prejudicis, són ells i elles qui moltes vegades detecten les necessitats i ho transmeten a la resta de la comunitat educativa”. Tant per Masia com per Polo, aquests aspectes són els que “permeten produir canvis sistèmics, en superar l’àmbit de les aules i traslladar-se als habitatges o a altres espais d’oci o temps lliure”.
En l’acte de reconeixement també hi han estat presents el president de la Mancomunitat Horta Sud, Jose Cabanes, i representació de l’Ajuntament de Catarroja, amb l’alcaldessa del municipi, Lorena Silvent, el regidor d’Infància, Adolescència i Joventut, Miquel Verdeguer, el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Martí Raga, i l’anterior regidora de Medi Ambient del consistori, Elisa Gimeno, encarregada de l’impuls dels programes 50/50 en l’anterior mandat.
Per l’alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent, “les escoles són imprescindibles per a la promoció de la conscienciació col·lectiva, però necessiten acompanyament i que no se’ls deixe tota la responsabilitat” i, per aquest motiu, “l’administració pública, com la resta d’agents socials, han d’estar al seu costat i treballar en xarxa”. Així mateix, Silvent ha assegurat que “l’acció del CEIP Bertomeu Llorens és una referència per Catarroja i per tota la comarca”.
Per la seua banda, el president de la Mancomunitat Horta Sud, Jose Cabanes, ha volgut també posar en valor i agrair “el treball que fan des del centre educatiu per canviar el món, conscienciant i millorant”, i ha recordat que l’Horta Sud és “un territori complex, amb el municipi més menut d’Espanya, el cinquè més gran de la Comunitat Valenciana i dos dels més densos de l’Estat”, que ha patit una gran transformació de territori agrari a territori industrial i que “cal tenir en consideració els reptes que això comporta i retornar l’equilibri amb la qualitat de l’aire, l’atmosfera i afrontar el repte dels residus”.
Finalment, el director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta, també s’ha sumat a l’agraïment al centre escolar i l’ha fet extensiu a la Mancomunitat Horta Sud i a l’Ajuntament de Catarroja, “per la seua implicació en el treball conjunt, com constata el projecte Serà Horta Sud 2030”. Huerta, ha destacat també la importància de “continuar en aquesta línia, mantenint en vida l’Acord de La Florida, per aconseguir consensos que produisquencanvis en la comarca que permeten adaptar-nos al canvi climàtic i mitigar-ne els efectes”.