Alfara del Patriarca instal·la nius de depredadors naturals per a controlar la població de mosquits
El consistori ha col·locat 50 refugis per a ratpenats, falciots i oronetes en diversos punts de la localitat en el marc d’una acció pionera a la comarca
La pròxima primavera, quan els termòmetres tornen a pujar i els mosquits apareguen de nou a l’abric de la calitja, a Alfara del Patriarca els estarà esperant una particular “brigada municipal”. El consistori de la localitat ha finalitzat estos dies la instal·lació de 50 nius i refugis per a depredadors naturals dels insectes: ratpenats, oronetes i falciots. Al llarg dels pròxims mesos, estos animals podran fer niu a Alfara, i de cara a la pròxima primavera, s’espera que ajuden a controlar i mantindre a la baixa la proliferació de mosquits, que d’esta manera ocasionaran menys molèsties als agricultors d’esta part de l’Horta i a la ciutadania de la localitat.
“Es tracta d’una iniciativa pionera a la comarca”, ha destacat l’alcalde d’Alfara del Patriarca, Jaume Martínez. “I és ideal, perquè al mateix temps que disminuïm la incidència de mosquits, respectem la cadena tròfica i contribuïm a repoblar la zona amb espècies que estaven amenaçades. Este és també un projecte per a conscienciar a la ciutadania en la cura i el respecte a la naturalesa”, incideix el primer edil.
La iniciativa es va posar en marxa el mes de gener passat, i els refugis i nius s’han col·locat en diverses fases en diversos punts de la localitat. Ahir es van instal·lar en diverses dependències municipals: en el col·legi Anna Lluch, el frontó municipal i els jardins de l’Ajuntament, entre altres llocs. En anteriors ocasions també s’han col·locat a les cases de particulars d’Alfara del Patriarca, que de manera voluntària controlaran l’arribada de les aus i ajudaran d’esta manera al fet que la campanya tinga èxit.
No ha sigut l’única ocasió en què la iniciativa s’ha obert a la ciutadania: a més de la instal·lació de refugis per als ratpenats, oronetes i falciots, este projecte també han inclòs activitats com a eixides nocturnes al Barranc del Carraixet en les quals l’empresa encarregada del projecte, la Fundació Limne, va instruir als assistents sobre les diferents espècies autòctones de ratpenat. Des de l’empresa destaquen la vocació del projecte per augmentar el coneixement sobre estes espècies i per impulsar la participació pública en la cura del medi natural.