Es rememora el 750 aniversari de la Cartoixa de Portaceli
El passat divendres se celebrà en la Casa de Cultura de l’Ajuntament de Serra l’acte commemoratiu que recorda el 750 aniversari de la cartoixa de Portaceli, la degana de les fundacions de l’Orde a la península ibèrica, el qual va acomplir-se el 6 de novembre de 2022.
Amb l’assistència de més d’un centenar de persones entusiastes, que ompliren de goma a gom el centre cultural de la localitat del Camp de Túria, van projectar-se els dos capítols de la sèrie televisiva “Les cartoixes valencianes” (RTVV, 2007) que versen sobre la fundació de Serra: ‘Portaceli, una vida en silenci’ i ‘La cartoixa de Portaceli’, presentats tant per l’alcaldessa, Alicia Tusón, i els tres dels principals estudiosos de l’orde cartoixà en terres valencianes: Francisco Fuster, Josep-Marí Gómez i Albert Ferrer.
En acabar-se la projecció i de les preguntes dels assistents als especialistes en la matèria, l’Ajuntament de Serra procedí al repartiment gratuït del llibre d’autoria mancomunada Portaceli, degana de les cartoixes ibèriques i insulars, i les fundacions valencianes (Col. Bocins, 21, 2022), una obra profusament il·lustrada de divulgació cultural que, a través de poc més de 200 pàgines, engalta des dels orígens de la regla monàstica fins a l’estudi monogràfic de totes les fundacions casolanes, a més d’altres capítols d’interés complementari afegit, amb Portaceli com a protagonista principal.
Cal recordar que entre el 9 i el 12 de novembre de 2022 tingué lloc el congrés internacional ‘La cartoixa de Portaceli, vuit segles de testimoni’, celebrat entre la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i els Ajuntaments de Serra i Altura, esdeveniment acadèmic de primer ordre que congregà a nombrosos especialistes i investigadors.
D’aquest congrés resta per publicar un llibre editat per Publicacions de la Universitat de València, el qual replega una vintena de les ponències que en ell se van presentar, el qual serà presentat l’any vinent tant a les poblacions de Serra i Altura com en la mateixa Universitat de València.
A més de la seua dilatada història, espiritualitat, arquitectura i art, la casa de Serra juntament amb la seu de València són dos de les institucions encara en funcionament que tenen els seus arrels en el regnat de Jaume I el Conqueridor. Una fita que, per se, mostra la seua importància 751 anys després del seu naixement als peus de la serra Calderona. Un dels paratges més bells i alhora recòndits més propers a la ciutat de València