Manises es posiciona amb les AFA respecte al Pla Edificant

L’Ajuntament de Manises explica en una sessió de Consell Escolar extraordinari la situació de tots els centres de Manises en relació al Pla Edificant de la Conselleria d’Educació.

 

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Manises, Carmen Moreno, afirma que “la realitat és que l’Ajuntament de Manises ha complit amb les seues obligacions pel que fa al Pla Edificant i a més, ha reclamat sense èxit l’agilització del procés en nombroses ocasions davant la Direcció General d’Infraestructures Educatives de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, a través de diferents vies”.

Al Consell Escolar municipal celebrat aquesta setmana, la regidora d’Educació va tornar a transmetre el seu suport a les AFA de Manises: “la prioritat de la Regidoria és que l’alumnat de tots els centres puga assistir a classe amb condicions dignes i per a aconseguir-ho continuarem lluitant de la seua mà, reclamant una solució davant els organismes competents”.

A més a més, des de les Regidories d’Educació i Urbanisme de l’Ajuntament de Manises s’ha fet un gran esforç, actuant sobre les necessitats d’urgència amb tasques de manteniment. Les actuacions que queden pendents no són una competència pròpia municipal sinó que és la Conselleria la que ha de fer-se càrrec, ja que estan incloses dins de les seues habituals responsabilitats o contemplades als projectes del Pla Edificant.

 

D’altra part, des del consistori s’insta la Conselleria d’Educació a agilitzar les delegacions de les competències a l’administració local sobre aquells centres en els quals encara no s’ha fet i així, poder començar les licitacions de redaccions de projectes i les posteriors licitacions d’obres. Cal tindre en compte que l’exigència de les memòries valorades que requeria Conselleria, ha anat augmentant. De fet, en el transcurs dels anys han publicat noves instruccions, especialment en 2022, que han anat requerint esmenes de les memòries que estaven en tramitació i que ja han sigut completades a nivell tècnic per l’ajuntament i encara segueixen sense resposta per part de la Conselleria.

 

Dins d’aquest pla, cadascun dels centres inclosos es troba en punts diferents. Encara que l’únic centre que s’ha completat és l’IES José Rodrigo Botet; el CEIP Félix Rodríguez de la Fuente i el CEIP Benjamín Benlloch són els pròxims que començaran les obres de millora contemplades a l’Edificant.

 

La situació burocràtica del CEIP Enric Valor i Vives i del CEIP José García Planells és diferent als anteriors ja que es troben en el segon intent d’adjudicació del contracte d’obres, després d’haver quedat deserta durant l’estiu de 2023.

 

El CEIP Vicente Nicolau Balaguer, que serà l’únic de nova construcció al complet en tot el municipi, té delegades les competències a l’ajuntament, i en aquests moments, es troba en el procés de licitació de la redacció del projecte.

 

Respecte als tres centres restants, el CEIP Joan Fuster, l’IES Ausiàs March i l’IES Pere Boïl, totes les memòries estan enviades a la Conselleria d’Educació i el consistori està a l’espera que aquesta administració done una resposta a les mateixes i delegue la competència a través d’un ple municipal tal com ha fet amb els altres col·legis.

 

No obstant això, el centre que més preocupa al consistori és el CEIP Joan Fuster, ja que compta amb alumnat de diversitat funcional motora i sobre el qual s’ha sol·licitat a Conselleria una actuació immediata i d’urgència i no s’ha obtingut cap resposta. A més, les obres previstes per a aquest centre són de major envergadura en comparació amb la resta d’actuacions i suposaran una inversió de 7 milions d’euros.

 

En definitiva, fins que no es realitzen les delegacions de competències a l’administració local, l’ajuntament no pot iniciar el procés de licitació de redacció de projectes i la posterior licitació d’obres.