Manises rebutja el veto al valencià en les escoles i la ‘llei de Concòrdia’ del Consell
L’Ajuntament de Manises ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern, format per PSPV-PSOE (5), APM-Compromís (5) i Podem (1), i els vots en contra del Partit Popular (6) i Vox (4), en la sessió ordinària del ple d’abril de 2024, una moció contra el veto al valencià en les escoles i una altra en rebuig de l’anomenada ‘llei de Concòrdia’ del Consell de la Generalitat Valenciana que «blanqueja el franquisme».
L’equip de govern de Manises demana així que s’inste el Consell a retirar la seua proposició de llei sobre llibertat educativa de la tramitació parlamentària, així com a seguir una política educativa que evite arraconar el valencià a les aules de les escoles, i que s’allunye del conflicte i de les lluites lingüístiques passades i ja superades.
La pretensió de la proposta del Consell, a parer de l’equip de govern de Manises, és la de soterrar l’actual model de plurilingüisme als centres educatius de la Comunitat Valenciana que va implantar el Botànic. Segons la moció, la nova llei de llibertat educativa contravé el punt que s’arreplega a l’article 6.5 de l’Estatut d’Autonomia («s’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià») i es vulnera la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’ús i ensenyament del valencià.
L’altre document aprovat rebutja l’anomenada ‘llei de Concòrdia’ que prepara el Consell instant-lo a mantindre els principis rectors de veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició respecte de la memòria democràtica valenciana, definida en la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana. Així, la majoria del ple de l’Ajuntament de Manises insta el Consell de la Generalitat Valenciana perquè mantinga el compliment de la Declaració Universal de Drets Humans.
Per altra banda, l’Ajuntament de Manises s’ha adherit, amb l’abstenció de Vox, a la declaració institucional de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sobre el Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que es commemora el 3 de maig. Amb aquest manifest, se celebra la modificació de l’article 49 de la Constitució Espanyola, que s’adequa a la realitat social actual i a la normativa internacional. També es posen en relleu les polítiques locals dirigides a la no discriminació, la participació activa, l’accessibilitat universal, la capacitat i l’educació, el canvi de percepcions, la igualtat de gènere i la funció pública.