Sergi Ruiz: “Buscarem finançament europeu per a condicionar la Casa dels Artillers en un espai cultural i turístic”
Entrevista a Sergi Ruiz, alcalde de Foios
Foios està desenvolupant un projecte important, el nou CEIP, quins terminis manegen?
Les obres del col·legi van començar al febrer i està previst que acaben entre setembre – octubre de 2025. És una obra molt important per al municipi, compta amb una inversió de prop de 8 milions d’euros. El pròxim estiu (2025) aprofitarem per a demolir l’actual col·legi i així fer en eixe espai el pati del nou CEIP.
Imagine que l’inici d’obres va suposar un alleujament després que diversos municipis de la comarca s’han quedat a les portes de les obres…
El projecte estava ja licitat sabíem que no corria perill. Ara falta saber què passarà amb el Pla Edificant en un futur. Va ser un dels projectes més importants del govern del Botànic del qual Foios s’ha beneficiat no sols pel centre que ara està en construcció sinó també amb les obres de millora que es van fer en el CEIP Rei en Jaume.
Respecte al nou Ajuntament, quan començaran les obres?
Estem esperant que Conselleria, en concret el departament d’arquitectura, ens de l’últim vistiplau. Creiem que al setembre podrem començar les obres. Duraran 18 mesos i durant eixe temps els diferents departaments municipals que ara estan en l’edifici Consistorial ens reubicarem en diferents departaments.
Un altre projecte important és la Casa dels Artillers
Sí, ara mateix estan realitzant un estudi de patologies. És necessari saber l’estat actual de l’edifici per a així poder fer un projecte. Els elements principals de la casa es mantindran perquè ha de romandre viva la seua essència, però hi ha elements situats al pati, per exemple, que potser sí que es poden llevar per a donar major utilitat a la zona exterior. També en el pis superior hem de valorar deixar-lo diàfan, com era originàriament, per a reconvertir-lo en sala d’exposicions.
L’ús de la Casa serà cultural?
Sí, volem donar-li un ús cultural i turístic. També hi ha veïns i veïnes que ja s’han casat a la Casa dels Artillers i volem condicionar la zona. A més d’aprofitar tots els espais com per exemple la segona altura, i és que des del primer pis hi ha accés a una segona altura que també volem aprofitar.
Donar-li ús a la casa és un projecte molt important i que també suposarà una inversió econòmica important, per a això intentarem aconseguir finançament europeu.
El preu de l’habitatge està disparat, li preocupa esta situació a Foios? i tenen previst posar en marxa alguna mesura d’habitatge públic?
Els Ajuntaments poc podem fer. No tenim marge de maniobra. La solució la tenen els governs autonòmics i el govern estatal i no és una altra que crear grans bosses d’apartaments de lloguer, com tenen molts països europeus. Que una família haja de competir amb un fons d’inversió per a comprar la seua residència és una barbaritat.
Proximament tenim una reunió amb la Generalitat sobre el Pla Viu. Foios té un terreny on es podria fer habitatge públic, falta que ens diguen les condicions d’este pla.
Ja ha passat un any dels eleccions municipals, com és la seua relació amb GVA i Diputació?
A la Diputació, almenys de moment, no hem notat gran canvi, en la Generalitat estem a l’espera de que passarà amb diversos plans com són el Pla Edificant o el Pla Convivint, este últim molt important per a la creació de residències i centres de dia pròxims als usuaris. Esperem que el nou Consell es posicione i continue amb este pla, tornar a les privatitzacions d’estos servicis com feien els anteriors governs del PP en la Generalitat és un error.
També estem a l’espera de què passarà amb el pas subterrani de cotxes previst en l’antiga carretera de Barcelona, un projecte que va lligat a l’augment de freqüència del metre.
La pressió realitzada sí que ha servit perquè, des del Ministeri, valoren la importància de mantindre l’horta per tot el que suposa per al nostre territori.
Satisfet amb el nou traçat de l’AVE soterrat fins a Albuixech?
Sense entrar en si l’obra és més o menys necessària, que eixe és un altre debat molt més profund, nosaltres sempre hem defés una posició solidària amb la comarca centrada en la importància de preservar l’horta. Per això defeníem el traçat d’interior. Finalment, no ha sigut possible, anirà per la costa, però estem satisfets que vaja soterrat en gran part. La pressió realitzada sí que ha servit perquè, des del Ministeri, valoren la importància de mantindre l’horta per tot el que suposa per al nostre territori.
Foios compta amb platja, en quina situació és troba el projecte de regeneració conjunt que tenien juntament amb Albuixech i Albalat?
Volem recuperar la platja. Comptem amb un estudi de la Universitat Politècnica. La solució passa per fer espigons en perpendicular a la costa, d’esta manera l’arena guanyaria terreny. Varen tindre una reunió amb Demarcació de Costas i la intenció és reprendre les converses. Recuperar la platja significaria també donar protecció a l’autovia, que a l’altura d’Albuixech i Massalfassar només un dic separa l’autovia amb la mar i durant l’època de temporals l’aigua arriba a la carretera.
Hi ha un tema important sobre la taula, és el canvi climàtic. En quina situació és troba Foios respecte a la Comunitat Enegética Local?
La Comunitat Energètica Local està funcionant molt bé. Actualment som 39 socis i suposa un estalvi del 70%. Quan em va arribar el primer rebut de la llum ho vaig publicar en les meues xarxes socials. El mes d’abans d’estar en la comunitat vaig pagar 103 euros i el mes següent, ja dins de la comunitat energètica local vaig pagar 39 euros.
Actualment som 39 habitatges les que pertanyem a Comunitat Energètica Local, la qual cosa es coneix com a autoconsum col·lectiu, i 105 famílies de Foios també ja tenen autoconsum privat amb plaques en els seus propis habitatges.
Augmentarà la capacitat de la CEL?
Sí. Pense que el futur està en les naus del polígon. Serà necessari que la Comunitat Energètica Local llogue els sostres de les naus industrials i així poder instal·lar més plaques.