‘Zoom’ investiga els desorbitats preus del lloguer

El programa de reportatges d’actualitat d’À Punt fa una radiografia del mercat dels pisos de lloguer a la Comunitat Valenciana

 La Comunitat Valenciana és l’autonomia on més ha pujat el preu del lloguer el 2023, després de les Illes Balears. Com hem arribat a esta situació? Estem davant d’una nova bambolla immobiliària? Els pisos barats volen i la falta d’oferta i l’alta demanda fan que els preus no paren de créixer. Esta és la problemàtica que abordarà Zoom, el programa d’investigació d’À Punt, que s’emet este dilluns 20 de maig a les 22 hores.

El preu del lloguer en set districtes de València supera, de mitjana, els 1.500 euros mensuals. La qual cosa fa molt difícil que les persones amb menys recursos econòmics puguen accedir-hi.

Zoom ha comprovat que, per a llogar un pis de 25 metres, demanen 1.850 euros. S’haurien de limitar els preus del lloguer? Intervindre els preus només empitjoraria la situació? Els preus han obligat molta gent a compartir pis. Què implica tindre més de 40 anys i viure amb estranys?

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, a la Comunitat Valenciana hi ha 58.000 vivendes turístiques. Està relacionat l’increment de preu del lloguer amb el creixement dels pisos turístics?

Farts dels preus tan alts del lloguer, diversos col·lectius han passat a l’acció, cosa que en algunes ocasions ha portat a l’assetjament dels viatgers mateixos. Hi ha turismefòbia? És el turisme el culpable de l’increment del preu del lloguer? Dilluns, À Punt fa zoom sobre el preu del lloguer.

Després, un documental sobre l’arquitecte valencià Goerlich

En acabar Zoom, a les 23 hores, À Punt emetrà el documental Goerlich: l’arquitecte que somià la seua ciutat. Este treball, dirigit per Eva Vizcarra i Daniel Luna, pretén reivindicar el llegat de qui va ser arquitecte major de València durant més d’un quart de segle i a qui li devem gran part de la geografia física i emocional de diverses generacions de valencians. De l’arquitecte, gran desconegut en la seua ciutat, no només es mantenen en peu més de cinquanta obres al centre històric de València, sinó Javier Goerlich és l’autor primigeni de la configuració urbana de la ciutat actual. De fet, entre els 1927 i el 1956, quan es jubilà com a arquitecte major, va escometre actuacions urbanístiques i projectes arquitectònics que canviaren per a sempre la trama urbana d’una ciutat que va passar en tres dècades de ser una capital menuda d’aspecte medieval a una urbs bulliciosa i moderna.