Sedaví i Benetússer organitzen un joc de rol en viu sobre el Tribunal de les Aigües de València

La jornada es va desenvolupar a València amb la col·laboració del Centre Municipal de Joventut Trinitat de València.

El dissabte 11 de maig va tindre lloc l’activitat de rol en viu: «Alqueries en Joc. El tribunal de les aigües de la Vega de València» organitzada per les Regidories de Joventut de Sedaví i Benetússer. La jornada es va celebrar en diferents punts de la ciutat de València i va comptar amb la col·laboració del Centre Municipal de Joventut Trinitat de València que va cedir el seu Centre Municipal de Joventut.

Esta acció, que té el suport de l’IVAJ – Generalitat Valenciana, naix amb l’objectiu de difondre i donar a conéixer el Tribunal de les Aigües com patrimoni immaterial de la humanitat i apropar-se al mètode de mediació com a gestió de conflictes per vies pacífiques amb la gestió de l’aigua.

La jornada es va desenvolupar amb un joc de rol en viu en la que les persones participants es dedicaven a l’agricultura de l’època musulmana. Les i els participants es dividiren en sis grups que vivien prop de les séquies valencianes. Cada grup havia d’organitzar l’alqueria en la qual vivia, posar un escut a la seua família, planificar la collita anual depenent del tipus de terra que tenien i negociar amb la resta d’alqueries del voltant per repartir els horaris del sistema de l’aigua de la séquia de la qual s’abastien.

Al llarg del joc de rol en viu va sorgir un conflicte amb la gestió de l’aigua que es va haver de solucionar mitjançant el Tribunal de les Aigües. D’esta manera, es va recrear una de les sessions del Tribunal de les Aigües amb un cas real d’aquella època.

Després, el grup es va traslladar a la plaça de Verge per a fer una visita històrica cultural vinculada a la cultura de l’aigua: la font que representa al riu Túria i les principals séquies, les quals són dones falleres i que cada una simbolitza una de les séquies que irriguen la Vega de València (Quart, Benàger, Faitanar, Tormos, Mislata, Mestalla, Favara i Rascanya), la Porta dels apòstols en la que es fa el mateix Tribunal de les Aigües, la casa on es vesteixen i d’on surt el Tribunal, la inscripció en honor a l’abundància com a primer escut de València, entre altres curiositats.

 

«És una manera de conéixer una cosa tan particular i emblemàtica de València com és el Tribunal de les Aigües i el seu funcionament d’una manera lúdica, dinàmica i divertida», ha afirmat el regidor de Joventut de Sedaví, Javier Pérez. Per la seua banda, Joseph Ramon, regidor de Joventut Ajuntament de Benetússer va afegir: «Va ser una activitat que, mitjançant l’entreteniment i la vivència, va permetre acostar una part molt important de la història de la nostra terra a les noves generacions, potenciant no només les seues capacitats sinó també el seu coneixement local».