El CEIP Jaume I de Paiporta estalvia 7.500 € en la factura energètica gràcies al projecte 50-50 impulsat per l’Ajuntament
El CEIP Jaume I ha conclòs amb èxit la seua participació en el projecte 50-50 d’estalvi energètic del curs 2023/2024, una iniciativa subvencionada pel Pla Reacciona de la Diputació de València i promoguda per la Regidoria de Transició Ecològica i Medi Ambient de l’Ajuntament. Este projecte té com a objectiu involucrar a tota la comunitat educativa del centre en l’adopció de mesures d’estalvi de consum energètic, contribuint així a frenar el canvi climàtic i sensibilitzar sobre la necessitat de reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.
Gràcies a la implementació de diverses mesures d’estalvi energètic, el CEIP Jaume I ha aconseguit un notable estalvi de 6.324 euros en electricitat, 192,7 euros en gas natural i 872,5 euros en aigua, sumant un total de 7.536,9 euros. A més, estes mesures han permés reduir les emissions de CO₂ en 32.917,1 kg, contribuint significativament a la sostenibilitat ambiental.
L’Ajuntament de Paiporta aportarà una quantitat igual a l’estalvi obtingut, els quals es dividiran en dos mitats. Una part es destinarà a la implementació de noves mesures d’estalvi energètic, mentre que l’altra s’utilitzarà per a un regal decidit pel centre.
El Projecte 50-50 és una iniciativa de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, dissenyada per a fomentar l’estalvi energètic i la sostenibilitat en els centres educatius al llarg d’un curs escolar. «Els estalvis generats no sols beneficien econòmicament al centre, sinó que també promouen una major consciència i participació de la comunitat educativa en temes de sostenibilitat» explica el regidor de Transició Ecològica i Medi Ambient, Óscar Pellicer. «L’educació mediambiental és fonamental perquè tant l’alumnat com el professorat incorpore de manera natural estos canvis d’hàbits en el seu dia a dia.»
L’equip que s’ha format per a desenvolupar enguany el programa d’estalvi energètic del projecte 50-50 del CEIP Jaume I ha treballat conjuntament i de manera periòdica per a proposar i avaluar noves mesures d’estalvi, implicant a tota la comunitat educativa en este esforç comú. Per part de l’Ajuntament, els dos educadors ambientals municipals han acompanyat al tècnic per a seguir tot el procés i interessar-se per l’evolució de l’estalvi i les diferents activitats recomanades per al centre.
El projecte 50-50 ja ha demostrat la seua efectivitat en altres centres, com el CEIP Ausiàs March de Paiporta, on l’any passat es va aconseguir una reducció del 18% en la factura del gas, 16% en electricitat i 6% en aigua. L’experiència positiva d’estos centres reforça la importància i l’impacte positiu d’esta mena d’iniciatives en la lluita contra el canvi climàtic i en la promoció de la sostenibilitat.