El Puig i el seu castell, imprescindibles per als valencians i la celebració del 9 d’Octubre

El Puig i el seu castell van ser claus en la conquesta a la ciutat de València. Jaume I i les seues tropes van planejar des de la muntanya de la Patà al Puig la conquesta, les seues vistes privilegiades a la ciutat, a la mar i als municipis limítrofs van ser claus per a idear una estratègia que aconseguiria recuperar la ciutat i posteriorment tot el territori.

Des de llavors han passat segles, tots els anys els valencians i valencianes celebren el 9 d’Octubre, celebracions que passen sota la sempre atenta mirada de les restes d’aquell castell. De l’esplendor d’aquella època poc queda. Actualment, les restes del castell deixen a la llum part de la muralla perimetral i una torre, i sota l’arena i els sediments de centenars d’anys: un patrimoni per descobrir.

El cronista del Puig, historiador i expert en Jaume I, Julio Badenes, explica que “quan comencen les excavacions eixiran a la llum restes arqueològiques. La zona ha sigut sempre habitada en diferents èpoques. S’han arribat a trobar fins a elements de l’època de bronze pels voltants”.

Després de molts anys de lluita incansable per part de l’historiador per a la recuperació del castell, el mes de juliol passat l’Ajuntament del Puig i la Diputació van signar un conveni per a posar en marxa la primera fase de recuperació del castell del Puig.
Es tracta d’una primera inversió de 150.000 euros a la qual li seguiran més. Segons explica l’historiador i cronista del Puig, Julio Badenes, “el castell del Puig és el monument més important en la conquesta a la ciutat de València, l’explica Jaume I en la seua crònica: sense el castell del Puig la conquesta a València no és possible”.

I és que la muntanya de la Patà, on descansen les restes del castell, ha sigut al llarg de la seua història un lloc clau i estratègic per a nombroses conquestes. La seua elevació i proximitat amb la mar i la ciutat de València ha fet que el castell fora desitjat per musulmans i cristians durant èpoques per a, des d’ací, començar la seua estratègia bèl·lica.

El 9 d’Octubre, per a l’historiador i cronista del Puig “es el dia dels valencians ha de ser sobretot un moment per a reflexionar sobre el que som i a on volem anar. El castell ens demostra el nostre caràcter multicultural i agrícola. Hem de parar a reflexionar sobre la importància de conservar el nostre patrimoni per a recordar d’on venim”.

Així era el castell en ple esplendor

La imatge en 3D del qual fora el castell de Jaume I al Puig ha donat a conéixer de forma més visual i clara com era la fortalesa, que actualment es troba en ruïnes.

Juan Antonio Morante i Cristian Bolumar van ser els guanyadors de la beca d’investigació que va organitzar l’Ajuntament del Puig, els dos graduats en Animacions 3D i videojocs van donar vida, encara que de manera virtual, al castell que va canviar el rumb de la història i que va servir a Jaume I per a conquistar València.

Així era el Castell de Jaume I
La recreació mostra la disposició del castell
La recreació mostra la disposició del castell

Les imatges es van elaborat gràcies a un minuciós treball de recerca en el qual l’historiador i cronista del Puig, Julio Badenes, també va participar.

Amb la imatge del castell del segle XI es pot veure on estaven situades les muralles, quantes torres hi havia, quin era l’accés al castell i on estava l’aljub o les cavallerisses.

Pla Director

De manera tímida s’han realitzat algunes excavacions, l’última va ser fa 14 anys. Va ser als peus de la torre de l’homenatge i allí van aparéixer restes de ceràmica del segle XI. També en la zona sud es va excavar i va eixir a la llum part del fossat del castell.

Per part seua, l’Ajuntament del Puig també porta anys immers en la posada en valor de la seua història i patrimoni amb la creació de beques d’investigació o la recuperació de diversos refugis situats també en els baixos del monestir o dotant de partida pressupostària el castell.

No obstant això, serà ara amb la injecció econòmica de la Diputació de València quan s’espera fer un tomb en la recuperació real del castell de tots els valencians.