Important seminari d’Història de l’Art en la Universitat de València
Seguint la planificació duta a terme des del Projecte I+D+i Paisaje Cultural, construido y representado (PID2021-127338NB-I00), finançat per MCIN/ AEI/10.13039/501100011033/, cofinançat amb fons “FEDER Una manera de hacer Europa”, del qual són els IP els Drs. Amadeo Serra Desfilis i Luis Arciniega García, catedràtics en Història de l’Art de la Universitat de València, la Dra. Encarna Montero Tortajada ha coordinat el III Workshop ‘Disertaciones sobre el paisaje cultural construido y representado. Toda clase de importaciones: lecturas y relecturas del paisaje cultural’, celebrat ahir en la Facultat de Geografia i Història.
Les comunicacions replegaren les diverses investigacions que els membres de l’equip de treball i del projecte van realitzant a mesura que transcorre la seua durada. Novetats científiques que, tard o d’hora, eixiran a la llum en publicacions adients en forma d’article en revista especialitzada o capítol de llibre. Casos d’Estefania Ferrer del Río i Albert Ferrer Orts, que tractaren sobre la probable influència que el corpus de dibuixos italià quatrecentista -conegut com a Codex Escurialensis– va tindre en els Hernandos, els pintors castellans que acabaren de revolucionar la pintura valenciana del primer renaixement. Seguits de Gabriel V. Pascual Montell, qui aprofundí sobre les peculiaritats de les vistes valencianes d’Anton van den Wyngaerde encarregades per Felip II, sobretot la corografia que realitzà de Xàtiva. Mentre que el Dr. Pablo Sánchez centrà la seua exposició en la curiositat que despertà l’arquitectura marroquí en alguns arquitectes i militars espanyols poc abans de la Guerra Civil, i posteriorment a ella. Per últim, el Dr. Jorge Sebastián, expert en l’ús de les TIC en la història de l’art, parlà de les enormes possibilitats de cartografiar virtualment molts dels resultats d’investigacions pròpies de la disciplina, com una manera innovadora de plasmar els seus resultats i les seues conclusions.
Un seminari molt participatiu, en tant en quant foren nombroses les intervencions del públic assistent, molt atent a les diverses intervencions. Per a tota aquella persona interessada en l’activitat de l’esmentat grup d’investigació, pot consultar el seu web: https://paisajecultural.uv.es/