Els Poetes d’Alaquàs celebren el seu cinqué aniversari al TAMA d’Aldaia, amb el III Entrevies, en homenatge a Estellés

Els Poetes d’Alaquàs, fa cinc anys que agermanaren veus i accents de veïns alaquaseres i aldaieres, amants potencials de la cultura, l’escritptura, la poesia i molts d’elles i ells, defensors històrics de la llengua valenciana. Passat dijous 17 d’octubre, van reunir a més d’un centenar de persones al hall del Teatre Auditori Municipal d’Aldaia (TAMA), on oferiren la III Trobada Entrevies. La poesia prenia la paraula, en el marc del seu cinqué aniversari, que han celebrat envoltats del goig d’haver pogut editar un modest llibre, «El poemari de la nostra vida». En acabar l’acte van repartir-lo entre les persones assistents, agraint la col•laboració del consistori alaquaser per a la seua impressió.

 

L’alcalde amfitrió Guillermo Luján i el seu homòleg d’Alaquàs, Toni Saura, que no han fallat mai la cita al recital «Entrevies», recolzaren l’esdeveniment cultural, acompanyats de membres de les seues dos corporacions, la diputada i portaveu aldaiera, Empar Folgado, els seus companys de grup municipal; Mónica Trujillo i Santi Ruiz, així com Marta Murciano, regidora de Cultura d’Alaquàs.

 

Veus madures, celebrant un jove aniversari

La revista valenciana i amiga que dirigix l’aldaier Vicent Boscá, ha definit als Poetes d’Alaquàs com «una bona colla, als quals els interessa la paraula escrita, amorosida i mesurada. Alguns s’hi senten aprenents. Bo, no tots; altres ja estan prop del Parnàs. El camí d’aprendre -diuen- no té mai fi. És el camí de la utopia, dels que mai renunciaran, dels que es queden bocabadats mirant la lluna i pensen que algú ha penjat un fanalet».

 

En este jove anirversari, Poetes d’Alaquàs també s’ha sumat a la commemoració de l’Any Estellés 1924-2024, fa un segle que va nàixer el poeta del poble i dijous rebia un homenatge humil, en un contenidor cultural potent i espectacular com és el TAMA.

Els i les poetes, recitaren per al poeta de Burjassot amb els seus diferents accents, fins els nascuts en la Manxa s’atreviren amb un sublime valencià. Ho feren mostrant la seua estima a la poesia i amb l’acompanyament musical d’Enric Martínez, al saxofón, Miguel Medina al clarinet, Celia González, al piano i com a tenor Álvarez Argudo. S’escoltaren peces inèdites creades ex professo en homenatge a Estellés i un programa que incloïa obres de Schubertt, Verdi, Bethoven i molts més clàssics.

 

«No som res si no som poble.

Gent de poble són Manuel, Antonia, Pep, Fernando, Pilar, Eusebi, Natxo i Mariano estan escrivint i versant la història dels nostres pobles», els va presentar la periodista Pilar Moreno, conductora de l’acte.

 

La poesia va transportar-nos i va fer reflexionar. Cada vers, cada rima i cada metàfora dels Poetes d’Alaquàs trobava ressò en les experiències, anhels i lluites dels presents. Manolo Argudo, va explicar per a què servix la poesia i recordà que Estellés va esciure un poema dedicat a Aldaia, poble on Argudo passa la seua vida. Antonia Cebrián, va dedicar una elegia a la filla del poeta de Burjassot, Isabel. Pep Ferrer, tot un mestre de la poesía, versava «Apartament de novembre» i «Memòria col·lectiva», dedicada a les places, carrers, viles i ciutats. Fernando Garrido va recitar a Estellés «al poeta humil», va dir. La mestra i jutgessa de pau d’Alaquàs, Pilar Latorre, va dur el poema “de Xàtiva”, com a xativina de socarre’l, nascuda al carrer Engay i bajetada a la Seu, va versar al seu poble. A l’últim bloc, Eusebi Morales ens va enamorar amb “Un perfum roig” i «Algú».  Natxo García, el més jove dels poetes va recordar a la iaia en “La ciutat de les formigues” i en“Arrels”, va assumir la veu d’un poble, parlant de malnoms, l’argila roja i la verda olivera. Va tancar Mariano Jurado, amb una passió i amor per la poesia molt palesa. Poeta que rebrà demà un guardó pel poemari «El bosque», a l’edició tretze del concurs literari de La Fe.

 

«Gràcies per assistir a la festa dels poetes i Estellés. Gràcies per unir, de nou, als nostres pobles, a través de la paraula i la poesia. Llarga vida al grup que, malgrat la seua curta trajectòria, s’interessa per una disciplina literària tan meritòria. Cal celebrar amb molt de goig estes iniciatives que se sumen al bon ambient social del poble on naixen, a més de contribuir al fet que la comarca de l’Horta Sud siga un referent d’iniciatives exemplars», va subratllar en el comiat Pilar Moreno.

Text: Pilar Moreno