L’Horta Sud alerta sobre la violència de gènere que pot donar-se en situacions de catàstrofe
La Mancomunitat llança una campanya, forma a la seua plantilla i fa públic un manifest, que han llegit tres alcaldesses
“Estem ací per a donar suport a les dones, així comals equips d’Igualtat dels ajuntaments germans mésdurament colpejats per la DANA”, han expressat
La Mancomunitat de l’Horta Sud ha llançat una campanya en la qual alerta que les dones víctimes de violència de gènere encara són mésvulnerables en situacions de catàstrofe. La iniciativa s’ha posaten marxa amb motiu de la celebració del 25N, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones.
L’activitat central ha consistit en un minut de silenci a les portes de la institució comarcal en memòria de les víctimes per violència masclista, al qual ha seguit, ja a l’interior de l’edifici, la lectura d’un manifest per part de tres alcaldesses: Cristina Mora (Quart de Poblet), Paqui Bartual (Xirivella) i ConxaGarcía (Picassent).
L’alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora, ha obert l’acteexpressant que els ajuntaments de l’Horta Sud estan units “per a reafirmar el compromís amb la lluita per la igualtat i per a erradicar tot tipus de violència contra les dones que, en el que portem d’any, s’ha cobrat la vida de 40 d’elles”. “Volem posar l’accent principalment en la violència exercida contra les dones i xiquetes en situacions de catàstrofes naturals”, ha afegit.
En aquest sentit, l’alcaldessa de Xirivella, Paqui Bartual, ha expressat que “és imprescindible analitzar les emergències ambperspectiva de gènere per a proposar mitjans i mesures necessàries per a pal·liar aquesta situació d’emergència sensegenerar un perjudici encara major a les dones que, directamento indirectament, la pateixen”.
Per part seua, l’alcaldessa de Picassent, Conxa García, ha recordat que en 2024 es compleixen 20 anys de la Llei orgànicaIntegral contra la Violència de Gènere, “una llei que va ser pionera a Europa i que es va aprovar per unanimitat per part de tots els partits polítics; que va suposar un punt d’inflexió en la protecció de les dones, ja que dotava als poders públics d’eines i recursos per a enfrontar-se a aquesta xacra”.
Servei mancomunat
Finalment, Cristina Mora ha recordat que “a l’Horta Sud des dels primers dies que van seguir a la DANA, en la Mancomunitat i a la comarca han estat en el punt de mira les dones vulnerables dels municipis més greument afectats”. “Estem desenvolupant un servei mancomunat per a reforçar les unitats d’Igualtat d’eixos municipis. I els ajuntamientos delspobles i ciutats que tenim un nivell d’afecció no tan extrem, dinsde la catàstrofe, serem ací per a donar suport també a eixesdones, així com als equips d’Igualtat dels ajuntaments germansmés durament colpejats”, ha incidit.
Altres accions
Paral·lelament a aquest manifest, totes les xarxes socials de la Mancomunitat de l’Horta Sud han llançat una campanya en la qual s’explica les causes del possible augment de la violència de gènere en les situacions de catàstrofe, així com les conseqüències. La campanya de sensibilització es mantindràdurant tota la setmana.
Així mateix, l’equip d’Igualtat de la Mancomunitat ha oferit una formació a la plantilla sobre la mateixa temàtica. La formaciótambé es dirigeix als centres docents, a través d’una propostacoeducativa a base de contes adaptats a cada tram d’edat, que poden sol·licitar col·legis i instituts des d’ara i en els pròximsmesos.
Finalment, aquest equip està desenvolupant un curs telemàticque es va posar en marxa al novembre i es desenvoluparà fins al 15 de desembre, en el qual participen unes 40 professionals delsajuntaments dels 20 municipis, i en el qual es combinen continguts teòrics amb activitats sobre possibles casos reals.