Es presenta a l’IMC de Meliana una nova monografia sobre el mosaic Nolla

Anit va tindre lloc, a la sala d’exposicions de l’Institut Municipal de Cultura de Meliana, la presentació del llibre Revisió historiogràfica del mosaic Nolla, l’autor del qual és l’historiador de l’art Josep Osca López (Sueca, 1997).

Un estudi rigorós i amé que, mitjançant el recull bibliogràfic publicat fins ara, aprofundeix sobre el que significà i significa encara la producció artística que arrelà a Meliana des de 1862 mercès a l’emprenedor Miquel Nolla Bruixet (1815-1879), reusenc dedicat al tèxtil i al material de construcció que veié en la fabricació a gran escala de mosaic un filó empresarial. No debades, aquest producte multicolor formà part dels nous edificis de l’eixample de València, així com de nombroses construccions de la rodalia i d’arreu l’estat, sent exportat a nombrosos països exitosament.

El llibre, molt ben editat i amb il·lustracions ben interessants a colot, fou presentat pel regidor de Cultura, Pilar Bueno, bibliotecària, i Albert Ferrer, autor del pròleg, intervencions que glossaren les seues virtuts i que Josep Osca va concloure disseccionant el seu contingut a través d’una selecció d’imatges. Una obra que va tindre el seu origen en un Treball Fi de Grau defensat en la Facultat de Geografia i Història de la UVEG, enriquit amb posterioritat de cara a la seua publicació. La qual comptà amb l’interés de Josep Mateu Lahoz, aleshores regidor de Cultura, i Pilar Rodríguez, gestora cultural de l’IMC.

A l’acte assistiren nombrosos interessats en la història i l’art de la localitat i, sobretot, les vicissituds del complex fabril i del seu palauet, durant molts anys showroom i també vivienda d’Yvonne Volozan, filla del director de Gardy, l’empresa que substituí l’anterior fundada per Nolla i que segueix funcionant amb una altra nomenclatura, accionariat i producció.

Entre altres, assistiren a la presentació els responsables del pla director per a la recuperació patrimonial del palauet, Xavier Laumain i Ángela López (guardonats amb el premi Europa Nostra fa uns anys), Enric Ruiz, catedràtic de Dibuix i pintor, Ismael Pons, mestre i gran coneixedor de la història local, Juan B. Tormos, expert en imatgeria i escultura dels segles XIX i XX, membres de l’actual corporació municipal, companyes de promoció d’Osca, així com els seus parents.

El llibre està disponible en l’IMC perquè tota aquella persona interessada en la temàtica -i, més àmpliament, la industrialització del poble com de la comarca- puga gaudir-lo i assabentar-se d’un estudi ben profitós.