Adsuara: “Alfafar necessita més de 60 milions d’euros per a ser el que era abans del 29 d’octubre”
Entrevista a Juan Ramón Adsuara, alcalde d’Alfafar
Pregunta: Com recorda aquell fatídic 29 d’octubre?
Resposta:Aquell dia ja estàvem nerviosos al matí. A les 10 del matí es va decretar l’alerta roja i vam estar tot el dia pendents del temps. Respecte a la nit, la recorde com un malson.
Pregunta: Els danys són quantiosos, quants diners li fa falta a Alfafar per a tornar a ser el que era?
Resposta: Més de 60 milions d’euros.
Pregunta: Les barreres de les vies del tren van provocar majors danys?
Resposta: Sens dubte augmentá la catàstrofe, però no sols per les barreres, també pels murs de les vies del tren. En un primer lloc van embassar tota l’aigua i quan en una part de la via, en la part oest, va pujar molt el nivell de l’aigua, la força d’esta va trencar barreres i va provocar un efecte ona que es va emportar per davant cotxes i cases.
Pregunta: En este moment, quina és la situació del municipi? Quines són les principals necessitats?
Resposta: Necessitem més mà d’obra per a baldejar els carrers, llevar fang i boig. També és urgent entrar més en 58 pàrquings per a buidar-los.
Pregunta: Quins edificis municipals s’han vist afectats? Quan podran tornar a obrir a prestar servicis?
Resposta: El que es troba en una situació més complicada és el col·legi del barri d’Orba. En ell es troben treballant els tècnics per a buscar solucions. En el Centre Cultural l’Alqueria també s’està treballant per a la seua recuperació. A més de danys en edificis, hem perdut totes les instal·lacions esportives que teníem.
Pregunta: Un altre dels grans perjudicats per la DANA és el comerç local, com els ajudaran a impulsar la seua reobertura?
Resposta: Alguns no reobriran, esta situació tan adversa els ha agafat amb una edat que preferixen no tornar a intentar-ho.
Des de l’Ajuntament intentarem canalitzar totes les ajudes del ministeri i de la conselleria. Ens bolcarem en l’assessorament i acompanyament a totes les empreses que vulguen continuar.
Pregunta: Quina situació viuen les botigues del polígon? Parlen de terminis de reobertura?
Resposta: Els terminis que ens han comunicat serien per als mesos de febrer o març.
Quant als treballs de neteja en el polígon, Bombers i Exèrcit havien deixat per al final esta àrea de la localitat. S’havia marcat com a prioritat per la seua toxicitat per la mescla de llots amb aigües fecals la neteja de garatges. Ara ja estem amb empreses que hem demanat a Diputació i que hem contractat nosaltres treballant perquè puguen obrir el més prompte possible.
Pregunta: Quantes vivendes s’han vist afectades?
Resposta: Unes 480 vivendes.
A nivel municipal, a més de danys en edificis, hem perdut totes les instal·lacions esportives que teníem
Pregunta: Quants desallotjaments s’han hagut de dur a terme?
Resposta: Tenim 500 famílies vivint en altres edificis i 24 persones que vivien soles que les hem portat a residències.
Pregunta: És possible que durant les revisions d’edificis es produïsquen més desallotjaments?
Resposta: En principi hem tingut inspeccions d’especialistes de protecció civil que van treballar a Lorca, després tècnics de l’Institut Valencià han revisat i també tècnics municipals. Hi haurà cinc enderrocaments però fins d’ací a uns mesos quan baixe el nivell freàtic no podem saber-ho.
Pregunta: S’han sentit els alcaldes i alcaldesses sols, sense directrius i eixa situació encara persistix?
Resposta: Sí, rotundament sí.
Necessitem més mà d’obra per a baldejar els carrers, llevar fang i boig. També és urgent entrar en 58 pàrquings per a buidar-los
Pregunta: Per què creu que la CHJ no va alertar de la situació dels barrancs?
Resposta: La CHJ mai ens ha alertat de res.
Pregunta: Han parlat els alcaldes afectats de presentar denúncies conjuntes per a esclarir l’ocorregut i depurar responsabilitats?
Resposta: Crec que els que tenen conca amb la Confederació Hidrogràfica si que han parlat per a fer-ho. Nosaltres no tenim conca dins de la CHJ, nosaltres tenim séquies que depenen del Tribunal de les Aigües.
Pregunta: La tragèdia és enorme, s’han acabat els projectes previstos per a esta legislatura?
Resposta: Sí, ara estem dissenyant no una reconstrucció sinó un nou model de ciutat.
Tenim 500 famílies vivint en altres edificis i 24 persones que vivien soles que les hem portat a residències
Pregunta: Es parla del pla de recuperació, com seran els passos a seguir?
Resposta: Teníem una agenda urbana ja projectada, que estava alineada amb les ODS 20-30 i aplicarem l’agenda urbana que teníem. Es construirà en verd, s’evitaran totes les zones inundables, es construirà en altura i es farà sobre la base dels paràmetres que ens marca el ministeri de política local i territorial amb les directrius europees.
Pregunta: Arriba desembre, època d’estar en família i en la qual els xiquets viuen la màgia de Nadal, heu pensat si és possible fer algun acte nadalenc per als més xicotets?
Resposta: És la idea. Hi ha molta polèmica en el veïnat, però considere que és una polèmica egoísta. Els xiquets tenen dret a Nadal. A més, la majoria d’ells ja han passat per una pandèmia i per una riuada.