Quart de Poblet dona 1.800€ als refugiats que arriben a les illes gregues
L’Ajuntament de Quart de Poblet ha lliurat una subvenció directa de 1.800 euros a Creu Roja Espanyola per a ajudar al desplegament d’unitats mòbils de salut que recolzen l’assistència sanitària prestada per l’organització no governamental als milers de refugiats arribats en els últims mesos a les illes gregues, en concret, de Samos i Chíos, dos dels principals ports d’entrada de persones migrants cap a Europa, segons informen des de la Regidoria de Pau i Solidaritat, que dirigeix Lucía Fernández Sevilla.
En concret, Creu Roja Espanyola compta en el terreny amb tres equips humans integrats per 1 cap de equip, metges/sses, infermers/res i delegats/des de suport psicosocial, que ofereixen tant atenció bàsica sanitària a la població nouvinguda i derivació, si escau, als hospitals de zona, com a suport psicosocial (informació bàsica i rellevant, establiment d’àrees segures i de joc per a menors i col·laboració amb el programa de restabliment de contactes entre familiars).
El ple de Quart de Poblet va aprovar a l’octubre una moció consensuada per tots els grups polítics per a declarar el municipi Ciutat Refugi i articular els mecanismes necessaris per acollir persones migrants, oferint-se tant a la Unió Europea i al Govern Central com a la Generalitat Valenciana, encara que se segueix a l’espera que realment es produïsca l’arribada i, mentrestant, l’ajuda es dirigeix als campaments, on es necessita de forma apressant.
A aquesta subvenció se suma una altra de 1.200 euros, destinada a un projecte d’ajuda als campaments de refugiats sahrauís de Tinduf (Algèria), devastats per les greus inundacions que es van produir el passat mes d’octubre. La iniciativa, desenvolupada per la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí, destaca que les dues wilayas (campaments) més afectades són les d’Auserd i Dajla, un fet que ha portat a la declaració de zona catastròfica.
La situació ha provocat quantiosos danys en les infraestructures i edificis públics, però sobretot en els habitatges familiars (tendes de campanya i cases de tova), moltes de les quals es van enfonsar. Nombroses famílies van perdre les seues cases i totes les seues pertinences, incloses les escarides reserves d’aliments amb les quals comptaven, i l’objectiu és cooperar en la seua subsistència i en la recuperació de la zona.
L’Ajuntament de Quart de Poblet, que ha mantingut la seua aportació del 0,7 malgrat la crisi, quan la majoria de municipis i ciutats la va reduir considerablement o la va eliminar, destina un 10% del 0,7 a ajudes d’emergència, canalitzades a través del Fons Valencià per la Solidaritat. No obstant açò, a més d’aqueixa aportació, que l’any passat es va destinar també a campaments de refugiats, aprova subvencions com aquestes dues per a cooperar en casos d’emergència o extrema necessitat.