Una exposició de fotos de dones paiportines i una conferència sobre la relació de Maria Moliner amb Paiporta donen continuïtat als actes pel Dia de la Dona
El Museu de la Rajoleria de Paiporta va inaugurar aquest dimarts l’exposició ‘Visibles: Paiporta en femení’, en la qual l’objectiu del fotògraf local Vicent Pascual ha retratat 118 dones del poble en més de 50 imatges. La mostra es pot visitar fins al proper 27 de març, i fa un paisatge de les dones de Paiporta que s’han significat pel seu treball o la seua dedicació.
Aquesta exposició està inclosa dins dels actes de commemoració del Dia de la Dona, promoguts per la regidoria d’Igualtat. Les activitats tindran continuïtat aquest dijous, amb la conferència de la investigadora Cristina Escrivá sobre la relació de Maria Moliner Ruiz amb Paiporta. La prestigiosa lexicògrafa i bibliotecària va passar un temps de la seua vida a la residència femenina d’estudiants que es va ubicar a la localitat en temps de la Guerra Civil Espanyola.
Escrivà ha indagat sobre aquesta relació i presentarà el seu treball al públic a les 19.00 hores al Museu de la Rajoleria.
Quant a l’exposició ‘Visibles: Paiporta en femení’, l’acte d’inauguració va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Isabel Martín, la regidora d’Igualtat, Maribel Albalat, i el fotògraf autor de les imatges, Vicent Pascual. En els parlaments, Albalat va ressaltar que “és una mostra rellevant de les dones en la vida de Paiporta, per a que ens adonem i ens admirem del que fan dia a dia, i les valorem pel que són”.
Per a la regidora d’Igualtat, l’exposició era necessària “perquè les dones som invisibles i transparents, unes vegades més, i altres, menys. Presidim institucions, congressos, departaments, empreses, i no se’ns veu; practiquem esports, escrivim, treballem, dirigim orquestres, creem art, i no se’ns veu”. Però “les dones de Paiporta som solidàries, empresàries, practiquem esports, estudiem i ens formem a totes les edats, hem sigut pioneres i rellevants, i també fem tasques poc visibles però molt necessàries. Som imprescindibles”, va afirmar Albalat durant la inauguració.
“És necessari fer visibles a les dones perquè existisquen. Hem d’escriure els seus noms per les parets per a reivindicar-les, per a fer-les visibles. Per fer el reconeixement públic que es mereixen”, va concloure la regidora.
L’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, per la seua banda, va destacar que “les dones som el 50% de la població, tot i que quan mirem la televisió, quan veiem les fotos dels consells d’administració de les grans corporacions, quan veiem els parlaments de diferents països als telediaris, quan veiem qui són els protagonistes de la majoria de les pel·lícules, quan veiem les imatges reals, semble que quasi no existim”.
Martín va voler “fer un homenatge a totes eixes dones que continuen sent invisibles en la nostra societat. Les dones que trauen endavant a les seues famílies netejant escales. Que fan mil hores per poder posar un plat de calent cada dia a les seues filles i fills. Les iaies que cuiden dels seus néts i les seues nétes amb la pensió que ministres i diputats decidiren un dia que els pertocava rebre mensualment. Segurament eixos ministres, eixos diputats mai han hagut de fer comptes per arribar a final de mes”, va explicar l’alcaldessa.