El Gremi de Mestres Palmiters atorga el “Premi Amic dels Palmitos” als dissenyadors Dolores Cortés i Carlos Haro
El dimecres 26 de juliol, a partir de les 22.30 hores, el Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA) acull la celebració de la Nit de l’Artesania del Palmito 2017, que enguany va per la seua tercera edició. Una activitat organitzada pel Gremi de Mestres Palmiters de València en col·laboració amb l’Ajuntament d’Aldaia. Enguany la celebració està dedicada al ventall com a complement de vestir i a la seda com element artístic dels palmitos.
La Nit de l’Artesania comença amb una visual i harmoniosa coreografia dedicada als palmitos realitzada per l’Escola Municipal de Dansa d’Aldaia (EMDA). Tot seguit, tindrà lloc l’entrega dels Premis Amic dels Palmitos, que anualment concedeix el Gremi de Mestres Palmiters. Enguany els guardons han recaigut en dos grans dissenyadors de la moda: Dolores Font Cortés i l’aldaier Carlos Haro.
Dolores Font Cortés, fabricant de trages de bany per a dones, va créixer entre banyadors, al costat de la seua mare, Dolores Cortés, artesana de l’agulla que va innovar amb els primers vestits de bany elàstics. La dissenyadora triomfa amb les seues col·leccions en esdeveniments com la Setmana de la Moda de València, la Passarel·la Cibeles de Madrid o la Passarel·la Gaudí de Barcelona. Els seus trages de bany estan presents a tot el món. Avui exporta un 25% de la seua producció, amb representació a Itàlia, Portugal, França, Gran Bretanya, Grècia, Irlanda, Noruega, Alemanya, Líban, Japó i Carib. I també en les passarel·les més prestigioses del sector. Medalla Nacional al Mèrit en el Treball i Premi a la Dona Treballadora de les Corts Valencianes, Dolores Font és una dona d’energia i d’emocions, com la moda que dissenya. La marca Dolores Cortés porta, des de Vila-real, més de 50 anys en el mercat.
Carlos Haro, nascut a Aldaia en 1972, és un dels dissenyadors de moda valencians més reconeguts. Premiat en nombrosos certàmens, ha presentat les seues col·leccions en la Passarel·la Cibeles Madrid Novias, en el Saló Internacional NoviaEspaña-Barcelona Bridal Week i en la Setmana de la Moda de València. A més d’aportacions internacionals, com els seus treballs per a Lladró i Swarovski. Els seus dissenys estan presents en països com Estats Units, Rússia, Xina, França, Itàlia o Alemanya. Amb la filosofia de recuperar el valor, i el sabor, de la bona costura de tota la vida, i aproximar l’esperit Haute Couture a l’actualitat, Carlos Haro fa una proposta personal i creativa de dissenys de festa i núvies. Femenines, glamuroses i molt personals, així són les dones Carlos Haro. El dissenyador ha rebut nombrosos guardons, entre uns altres, el Premi Nacional de la Moda PRENAMO, el Premi Mediterrani Excel·lent Atelier i el Passarel·la Joves Creadors de Moda Comunitat Valenciana.
Passarel·la de l’Art del Palmito Valencià
L’aire i el color en moviment al compàs del zig-zag dels palmitos omplirà la nit en les portes del MUPA. Quinze models exhibiran ventalls actuals cromàtics, amb país de seda la majoria d’ells, en la Passarel·la de l’Art del Palmito, la primera que realitza el MUPA en homenatge al món de la costura i la moda. Inicia la desfilada la marca Dolores Cortés, amb un vestit de bany que evoca l’harmonia dels colors càlids de la Mediterrània. A continuació diversos fabricants del Gremi de Mestres Palmiters mostraran els seus ventalls més innovadors, tant de dones com d’homes, on es fusionen materials de fusta noble amb països de seda adornats de flors o elements artístics figuratius i abstractes. Participen en la passarel·la sis fabricants de palmitos de les següents marques: Folgado Romeu, Vivenca, Blay Villa, Diego y Paco, Enrique García Donate y Gago. Finalitza la passarel·la un evocador i vibrant vestit de nit de Carlos Haro, complementat amb un palmito fet per a l’ocasió.
Exposició “Seda al vent”
En acabar la passarel·la tindrà lloc la inauguració de l’exposició temporal “Seda al vent: l’art de la sederia en els palmitos”. Una excel·lent mostra de ventalls elaborats amb seda que podrem veure en el MUPA del 26 de juliol fins al 26 d’octubre. L’exposició està integrada per més d’una cinquantena de ventalls aportats pels membres del Gremi de Mestres Palmiters de València. Participen en l’exposició 15 fabricants de les següents marques de palmitos: Burriel, Di-Abani, Carbonell, Artesanos Guzmán, Benlloch, Enrique Zapata, Vifema, Clavijo, Taberner, Folgado Romeu, Vivenca, Blay Villa, Diego y Paco, Enrique García Donate y Gago. L’exposició ret homenatge a la designació de València com a Capital d’Occident de la Ruta de la Seda per part de la UNESCO. Així, el Gremi de Mestres Palmiters i el MUPA, a través dels palmitos, participen d’aquest esdeveniment cultural, una ocasió que es vol aprofitar per a reivindicar l’important paper que va tenir València en la Ruta de la Seda.
Posarà el colofó final a esta Nit de l’Artesania del Palmito el grup musical de la Marina Alta, Jazzmàtiks, que ens delectarà un variat repertori musical. Jazz en valencià amb les cançons més conegudes reconvertides en música de jazz.