Lliurament dels premis ‘Castell d’Alaquàs’
El dimecres 4 d’octubre a les 19:30 hores de la vesprada tindrà lloc el lliurament dels Premis ‘Castell d’Alaquàs’, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs per commemorar la data històrica del 9 d’Octubre i premiar l’esforç i el treball de la ciutadania en l’art, la ciència i les humanitats. Els premis d’aquesta cinquena edició recauran enguany en el mestre de música Francesc Serrano Lino, a títol pòstum, l’empresària Matilde Ferrer Sena i l’associació AFASUD Alaquàs.
Per a la primera edil, aquests premis són importants «perquè la ciutadania veja recompensat el seu esforç i perquè els xiquets i xiquetes d’Alaquàs troben, entre els seus propis veïns i veïnes, referents que els ajuden a desenvolupar les seues capacitats i trobar al·licients de futur». Elvira García Campos ha assegurat que en els temps en què vivim «és necessari reconèixer que hi ha molts ciutadans i ciutadanes del nostre poble que estan treballant intensament obtenint èxits destacats per a la nostra Comunitat».
El jurat d’aquests premis ha decidit guardonar en aquesta cinquena edició a diversos veïns i veïnes per haver destacat per la seua tasca personal o professional així com pel seu compromís.
Categoria Arts
Pel que fa a la categoria d’Arts, el premi ha recaigut, a títol pòstum, en el mestre de música Francesc Serrano Lino en reconeixement a la seua trajectòria i gran aportació al món artístic i educatiu d’Alaquàs a través de la música. Nascut a Alaquàs, va viure per i per a la música. Treballador incansable, contagiava la seua il·lusió i amor per aquest art. Va fer accessible l’art de la música per a totes les persones, des de xicotets fins a majors i va demostrar que totes les persones tenen dret a l’educació. Va començar els seus estudis a la Unió Musical d’Alaquàs i des dels 11 anys va ser membre de la Banda Juvenil de la Federació Valenciana de Societats Musicals. Va exercir com a director de diverses escoles i bandes de música a Tenerife, a la Gomera i Mallorca fins que va tornar a Alaquàs l’any 1986 i es va fer càrrec de l’Escola de la Unió Musical d’Alaquàs. El seu currículum està farcit de nombrosses iniciatives didàctiques musicals per tota la comarca i de tota la Comunitat Valenciana com la posada en marxa de diversos cursets i l’organització de concerts didàctics. Va ser professor de música dels col·legis Mare de Déu de l’Olivar I i II i de l’Escola de Música Mestre Medina. Va dirigir durant més de cinc anys La Carxofa i estan ell, es va començar a realitzar la Prova de Veu de l’Àngel. Va crear i dirigir la Banda d’Iniciació i la Banda Juvenil i va dirigir nombrosos cors infantils i de majors. Un mestre de moltes generacions d’alumnes que hui en dia es dediquen també a l’ensenyament musical.
Categoria Ciència i Tecnologia, Emprenedor
En la categoria de Ciència i Tecnologia, Emprenedor, es premiarà el treball de Matilde Ferrrer Sena en reconeixement a la seua destacada trajectòria professional de dècades en el món de la producció i obtenció de varietats de planters de roser a través de l’empresa que dirigeix, Vivers Francisco Ferrer, que es va iniciar a Alaquàs als anys 50. Nascuda a Alaquàs el 1949, filla i néta de viveristes, la seua principal activitat ha estat el cultiu, la producció i la investigació de noves varietats de rosers. Va començar a l’empresa familiar i gràcies a la seua implicació va rebre nombrosos premis i Medalles d’Or tant a l’àmbit estatal com a l’internacional. A més, llocs emblemàtics de València i de l’estat espanyol compten amb projectes paisatgístics amb roserar en les quals ha intervingut ella mateix. És presidenta de l’Associació Espanyola de la Rosa, ha segut jurat en concursos de roses i ha impartit diversos cursos i conferències. Destaca el fet ser dona directiva amb un paper destacat en el món empresarial i la seua tasca investigadora compromesa per aconseguir noves varietats de roses resistents a la marca d’aigua conseqüència del canvi climàtic i amb el cultiu de proximitat més sostenible. A aquesta trajectòria se suma l’esforç d’haver mantingut i ampliat el negoci en els darrers anys de la crisi, destacant el seu valor d’emprenedurisme.
Categoria Humanitats
En la categoria Humanitats i Esports, Ciències Socials i Solidaritat es reconeix enguany l’associació AFASUD Alaquàs en reconeixement a la tasca desenvolupada i la implicació social de les persones voluntàries que la fan possible. L’Associació de Familiars de Persones amb Alzheimer d’Alaquàs naix de la voluntat d’un grup de famílies que es reunien periòdicament amb la voluntat de descarregar les tensions que l’atenció a les persones malaltes provoca. Les reunions servien per a poder compartir les dificultats entre les persones. L’any 2014 sorgeix, amb el recolzament institucional, la idea de crear aquesta associació. La intenció era treballar en tres vies. Una primera per a treballar directament amb les persones que pateixen la malaltia; la segona per treballar amb l’entorn de la persona; i la tercera, la difusió i donar a conèixer la malaltia. Des del primer moment, els beneficis en les persones que patien la malaltia com en els familiars ha estat molt positiu. Cal destacar també l’aspecte de voluntariat que té l’associació ja que des de primer moment s’està portant a terme per persones voluntàries. Per tots aquests motius, per la capacitat de superació de l’entitat, per la implicació a nivell social i per l’augment no sols dels recursos i serveis sino dels resultats positius, el premi ha recaigut en esta associació per tal que continue viva la motivació i continuen treballant per construir un món millor.
L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les activitats realitzades pels alaquasers i alaquaseres que hagen tingut especial rellevància i transcendència. Els guardons es diveixen en tres categories: Arts, que engloba totes les disciplines artístiques, literàries, pictòriques, dramatúrgiques i musicals; Ciència i tecnologia, Emprenedor i Humanitats i Esports, Ciències Socials i Solidaritat.
El jurat d’aquests premis ha estat presidit per l’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos i ha exercit com a vicepresident el Regidor de Cultura, Antonio Saura. Com a secretària ha actuat la vicesecretària de l’Ajuntament d’Alaquàs i com a vocals: un membre representant de cada grup polític amb representació al Ple Municipal; la Directora de l’Àrea Sociocultural; el Director del Castell d’Alaquàs així com els guanyadors de la IV Edició dels Premis Castell d’Alaquàs: José Manuel García, representant del Grup l’Olivar, el músic Óscar Manuel Gómez Calatayud i l’empresari José Maria Planells Cervera.
Commemoració del 9 d’Octubre
La institucionalització d’aquests premis serveix per commemorar el 9 d’Octubre. Per aquest motiu la valenciana ha estat la llengua vehicular d’aquests premis. Crear aquest premis en aquesta data històrica suposa ubicar-los en el marc simbòlic de pertinença a la nostra Comunitat i situar-los en el context dels valors coincidents entre el nostre poble i la Comunitat, d’esforç, constància, dedicació i compromís de la nostra terra.