Mobilitat, família i infància, joventut, neteja i espais públics, temes clau en els tallers de pressupostos participatius de Paiporta
El procés d’elaboració dels primers pressupostos participatius de la història de Paiporta es va iniciar recentment amb el taller per a identificar les necessitats generals del poble, en una trobada celebrada a l’Auditori Municipal. Les set necessitats generals detectades per les persones assistents estan relacionades amb la mobilitat, la família i la infància, la participació, joventut, neteja i espais públics a l’aire lliure. Sobre aquests grans eixos girarà l’elaboració dels pressupostos participatius, que enguany decidiran el destí d’uns 200.000 euros del pressupost municipal de 2018.
Amb aquest pressupost aproximat, el conjunt de persones participants en el procés han de detectar les necessitats del poble, formular propostes d’inversió a partir d’aquestes necessitats, perfilar, concretar i detallar aquestes propostes i, per últim, prioritzar aquelles que siguen més importants. La pròxima reunió està programada per al 17 d’octubre, i se centrarà en la formulació de propostes d’inversió a partir de les necessitats identificades. Després arribarà la trobada destinada a perfilar, concretar i detallar les propostes (7 de novembre) i la de priorització d’aquelles que siguen més importants (21 de novembre).
Les decisions que es prenguen en el procés d’elaboració dels pressupostos participatius han de produir-se per consens, i comptaran en tot moment amb l’assessorament extern de personal tècnic de l’Ajuntament de Paiporta. Els responsables polítics del consistori no prenen part en aquest procés, que desembocarà en una consulta a la ciutadania per a que prioritze els projectes en què s’invertirà. Totes les persones majors de 16 anys empadronades a Paiporta podran participar en la consulta de manera telemàtica i presencial.
Els diners reservats per a pressupostos participatius es poden destinar exclusivament a inversions que incrementen el patrimoni del poble. És a dir, es pot invertir en la creació de noves infraestructures, reposició d’aquestes, construcció o reforma d’edificis, adquisició o reposició d’elements de transport, o desenvolupament d’aplicacions informàtiques que generen propietat intel·lectual. Els diners no es poden destinar a contractació de personal o empreses, a manteniment d’edificis, execució de projectes concrets o qualsevol altra finalitat. Hi ha més informació sobre la naturalesa de les inversions que permet el procés en aquest enllaç. Tots aquests detalls es van explicar en l’assemblea prèvia a la celebració del primer taller.
Quant al detall de les necessitats detectades, en l’aspecte de la mobilitat, la vintena de persones participants, entre els quals hi havia representants d’associacions i altres que acudien a títol particular, es va posar de manifest la detecció de deficiències per a col·lectius vulnerables, com són gent major o persones amb diversitat funcional. A més, es va reclamar una pacificació del trànsit, especialment en els accessos a les escoles, o solventar deficiències en infraestructures com el carril bici, a més la manca d’un pas a nivell en les vies del metro.
Quant a la temàtica de família i infància, al taller es va evidenciar la inquietud de la població per la manca d’espais per a xiquetes i xiquets de 0 a 3 anys, i d’espais dedicats al temps lliure, d’encontre lúdic i d’oci per a famílies amb criatures d’aquestes edats. La promoció de la participació també fou una de les mancances detectades pels i les participants en el taller. En aquest sentit, es va reclamar un millor accés a les accions de participació de la joventut i les dones, així com una adaptació dels horaris per a afavorir la conciliació.
En les polítiques de joventut, es va detectar la manca d’alternatives per als joves en oci i cultura. En aquest sentit, es va aventurar que la falta d’implicació i participació en la vida pública del poble de banda d’aquest col·lectiu potser ve donat per la necessitat d’una programació més sòlida d’esdeveniments i activitats per a elles i ells impulsades des del consistori.
Altre tema que va sorgir en el taller d’dentificació de les necessitats generals fou el de la neteja, punt en què es va reclamar una major intensitat en aquestes tasques, amb especial atenció a la brutícia relacionada amb els excrements de mascotes.
Quant als espais públics a l’aire lliure, es va incidir en la manca d’espais multiusos, esportius i lúdics. Es posaren de manifest carències en espais verds, lúdics i familiars, per a què la població paiportina puga gaudir de temps d’oci rodejada de la natura, i es va reclamar major presència d’arbres en el casc urbà. Per últim, es va posar de manifest la necessitat d’un major nombre de llocs d’aparcament a la localitat. El pròxim dia 17 d’octubre, a través d’un nou taller, aquestes necessitats es traduiran en propostes d’inversió.