L’Ajuntament de Paiporta s’adhereix a l’exigència davant el govern espanyol d’un finançament just per al poble valencià
L’Ajuntament de Paiporta ha acordat sumar-se a la reivindicació per una reforma del sistema de finançament autonòmic que faça justícia amb les necessitats i el pes poblacional del poble valencià al conjunt de l’Estat. Aquest acord s’ha explicitat, entre d’altres mesures, amb la col·locació d’una pancarta que penjarà a la façana de la casa consistorial.
La moció va passar pel ple municipal de setembre a petició de Compromís i el PSPV-PSOE, que votaren a favor junt a l’altre grup de l’equip de govern, PodEU, mentre que el Partit Popular va votar en contra i Ciudadanos es va abstindre, com també ho va fer la regidora dels socialistes, Isabel Martínez.
La moció presentada conjuntament per Compromís i PSPV-PSOE demana, en primer lloc, un nou model de finançament autonòmic que estiga en marxa abans de que acabe aquest 2017. A més, mostra l’adhesió de l’Ajuntament de Paiporta al decàleg presentat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, al president de Govern, Mariano Rajoy, en una reunió recent. Així mateix, el text mostra el suport al text en reivindicació d’un finançament just per a la Comunitat Valenciana publicat per la Generalitat Valenciana. També es reclama al govern central que destine al nostre territori l’equivalent al pes poblacional que representa al conjunt d’Espanya. La moció es remetrà tant al govern espanyol com a la Generalitat Valenciana.
De fet, mentre la població valenciana representa un 11% de la població tota de l’Estat Espanyol, les inversions destinades a terres valencianes en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2017 han suposat menys del 4%. Aquesta situació es manté al menys des de l’any 2002, el que ha generat l’anomenat deute històric, xifrat pels experts en uns 15.000 milions d’euros acumulats en tot aquest temps.
Quant a la distribució territorial de la inversió estatal, cada valencià o valeciana rep a l’any 119 euros, una xifra que el col·loca a la cua de la inversió per càpita respecte a la resta de comunitats autònomes. Aquesta xifra està molt per baix de la mitjana, que és de185 euros, i suposa pràcticament una quarta part del que reben els habitants de la comunitat millor finançada, Castella i Lleó, on arriben 405 euros per càpita.
Més de 600 entitats entre institucions, partits polítics, entitats civils, sindicats, associacions d’empresaris i tot tipus d’ens s’han sumat a aquest clam del poble valencià per un finançament just. En aquesta línia, s’ha convocat una gran manifestació a València per al pròxim 18 de novembre, on es pretén explicitar al carrer l’aspiració del poble valencià per eixir de la situació d’infrafinançament que pateix.