La meua llengua també es pot escriure
L’Ajuntament de Torrent ha editat un llibre: ’30 anys d’ensenyament en valencià a Torrent ‘. Es tracta d’un emotiu llibre que explica com va començar a l’ensenyament en valencià a la ciutat de Torrent des del franquisme fins a l’actualitat.
El 1968 va nàixer la primera escola en valencià, La Tramuntana. L’equip inicial estava format per tres docents Enric Alcorisa, Adela Costa I Carmen Mira. Feien classes a un reduït nombre d’escolars i estava situada en un xalet de Torrent Vil·la Maria. En aquesta escola tot el estudiaven en valencià i van tenir, narra el llibre, nombroses inspeccions de les autoritats franquistes.
Així comença un llibre que ret homenatge a totes les persones, col·lectius i entitats que volgueren fer revifar durant la transició la nostra llengua i cultura. Els textos que componen l’obra parlen des de les iniciatives, anteriors a l’inici de l’ensenyament en valencià de manera regulada per la Conselleria, que persones que estimaven la llengua mamprenien, com el cas de l’Escola Tramuntana que tingué la seua ubicació al Vedat on està actualment el col·legi Madre Petra.
També hi trobem col·laboracions dels centres de primària de Torrent, d’associacions com Cucurucú Teatre, La Gavella o de persones que no eren mestres però estimaven la llengua i eixa estima els portà a aprendre-la.
Este matí, en la trobada habitual de l’alcalde Jesús Ros amb els mitjans de comunicació, un dels promotors del llibre, Vicent Font, ha explicat el contingut i els objectius del llibre i ha convidat a tots i totes a la presentació d’esta vesprada. L’alcalde Jesús Ros ha volgut fer valdre “el treball de tota una vida per la nostra llengua i cultura, fent del valencià un eina revolucionària, vehicle de les reivindicacions i anhels democràtics”. A més, Ros ha parlat del present i futur del valencià “hem de traslladar la política lingüística dels despatxos al carrer perquè la llengua està per a gastar-la, perquè siga un instrument útil en el dia a dia”.
La regidora d’Educació i Dimanització Lingüística, Patricia Sáez, ha mostrat la seua satisfacció per “donar suport a projectes que promoguen el valencià ja que tenim clara la nostra responsabilitat de treballar per augmentar l’ús social del valencià en la ciutat en tots els àmbits”.
A més, han recordat que 20 anys després de la XI Trobada d’Escoles en Valencià, este any, es tornarà a celebrar a Torrent esta trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Sud, concretament el 19 de maig.